Fotó forrása: Kolozs Megyei Tanács

Na és mi van akkor, ha kitiltották a motorcsónakokat a Tarnicai- és Bélesi-tóról?

A kérdésre tizenhárom szabálysértő máris tudja a választ.

Hirdetés

Évek óta lehet tudni, hogy előbb-utóbb büntetni fogják a motoros vízi járművek használatát a Tarnicai- és Bélesi-tónál, pár hete meg is született erre a törvényi keret. Mégis sokan nem akarnak tudomást venni róla, és nem mondanak le kedvenc hétvégi elfoglaltságukról, vagy csak nem hiszik el, hogy a hatóságok ezúttal ellenőrizni is fogják az életbe lépett tilalom betartását.

Az elmúlt hétvégén a Kolozs Megyei Tanács illetékesei a csendőrség, a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselőivel közösen kirándultak egyet a turisták körében népszerű két Kolozs megyei tónál, hogy megnézzék, betartják-e az új törvényt.

Ahogy sejteni lehetett, sokan nem mondanak le egykönnyen arról, hogy a külföldön leselejtezett, gyakran másodkézből vásárolt motoros csónakjukkal menőzzenek a tavakon. Összesen tizenhárom tiltott járművel találkoztak, két esetben már a helyszínen kiállították a büntetést, a többi jármű tulajdonosainak beazonosításához a Román Tengerészeti Hatóság dési kapitányságának segítségét kérték.

Jó tudni: a szállításügyi minisztérium szabályozása értelmében a fosszilis üzemanyaggal működő vízi járműveket használó magánszemélyeket 3000 – 6000 lej közötti összegre büntetik. Jogi személyek esetében 25 000 – 50 000 lejre rúghat a szankció.

A Kolozs Megyei Tanács azt ígéri, hogy az ellenőrzéseket ezentúl rendszeresítik, és a közeljövőben térfigyelő kamerákat, két hajót, professzionális drónt és egy tehergépjárművet is vásárolnak, hogy hatékonyabbá tegyék a két tó felügyeletét.

Hirdetés