Most még örülhetünk a kedvező járványadatoknak, de ha nem lesz elég beoltott, ősszel csikorgathatjuk a fogunkat

Erre figyelmeztet Románia Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője.

Hirdetés

A jelenlegi koronavírus-adatok azt mutatják, hogy Romániában már nem a közösségi terjedés jellemzi a kórokozót, hanem szórványosan terjed, ám ez még nem jelenti azt, hogy végleg megszabadultunk tőle – figyelmeztet Alexandru Rafila, Románia Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője, aki a decemberi parlamenti választások óta egyúttal az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője is.

Rafila vasárnap este elmondta,

a napi hivatalos 130-150 új fertőzött kedvező trendet mutat, még abban az esetben is, ha alábecsülik a számokat,

és valójában akár napi 500 új fertőzött is lehet.

Vigyázni kell azonban, mivel Romániában eddig a brit mutáns kivételével nem terjedtek el széles körben az újabb vírusmutációk.

Ha azonban elterjednek az olyan, sokkal fertőzőbb variánsok, mint az eddigiekhez képest 40 százalékkal gyorsabban terjedő indiai mutáns, akkor ismét közösségi terjedés lesz.

Éppen ezért továbbra is

bátorítani kell az embereket, hogy oltassák be magukat,

Hirdetés

és ezt időben kell megtenni.

A legnagyobb gondot jelenleg a vidéki települések jelentik, ahol még mindig csak nagyon kevesen oltatták be magukat.

Rafila szerint ha a hatóságok aktívan belevetik magukat az oltással és a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra, akkor, ha hamarabb nem is, de nyár végén, ősszel, amikor ismét jobban terjedni kezd a vírus, az addig hezitálók közül sokan beoltatják majd magukat.

Az orvos egyúttal pellengérre állította a járványtagadókat és az oltáselleneseket is, mondván: ők annak a mentalitásnak a példái, amely szerint az emberek csak magukra gondolnak, a többiekre, a közösségre, amelyben élnek, és amelyet az oltással szintén megvédhetnek, nem.

Hirdetés