Kép: Farkas László

Most már magyarul is tud a Nagyvárad szívében álló Szent László híd

Ideje volt.

Hirdetés

A normalitás újabb megnyilvánulásának lehetnek szemtanúi mindazok, akik mostantól Nagyvárad belvárosában sétálnak, és átkelnek az ott álló hídon: kedden fölszerelték a háromnyelvű névtáblát, amelyen magyar, román és angol nyelven is olvasható a neve, miszerint Szent László híd.

A hidat a város magyar közösségének követelésére néhány éve nevezték el hivatalosan a városalapító szent királyról, azonban akkor csupán román nyelven tüntették fel az elnevezést.

Most viszont immár magyarul is olvasható, ami természetes is, hiszen a mintegy 50 ezres magyar közösség a város lakosságának közel egynegyedét teszi ki.

Igaz, jelenleg ez a város vezetésében nem igazán tükröződik, mivel a liberálisok abszolút többségben vannak a közgyűlésben, így egyedül irányítják a települést.

Zatykó Gyula, a város polgármesterének magyar ügyekben illetékes tanácsadója nemrég arról beszélt, hogy a villamosokon és buszokon is háromnyelvű lesz az összes felirat – ez jórészt már meg is valósult –, a hangos utastájékoztatás pedig kétnyelvű – magyar és román – lesz.

Hirdetés

Emellett a belvárosi utcákon és tereken olyan tájékoztató feliratok kerülnek ki, amelyek a régi, de a magyarok körében jórészt ma is használt utcaneveket is tartalmazzák.

Üröm az örömben, hogy – még ha a legimpozánsabb és legszembetűnőbb helyszínről is van szó – ez az egyetlen híd, amelyet magyar személyiségről neveztek el.

Úgyhogy azért akad még tennivaló.

Hirdetés