Most már azt is tudjuk, hogy mi az az ostobasági adó, aminek a kifizetésében Románia európai bajnok

Az elmúlt tizenhárom évben két milliárd eurót fizettünk ki különféle autópálya-építő cégeknek a nagy büdös semmiért.

Hirdetés

Ostobasági adónak nevezte Lucian Bode szállításügyi miniszter azokat az összegeket, melyeket a román állam a különféle autópálya-építő cégeknek fizet ki olyan munkálatokért, melyeket el sem végeztek. Számításai szerint 2007 óta – természetesen az idő alatt, míg a PSD volt kormányon –, 2 milliárd eurót dobtunk ki az ablakon engedve a vállalkozók követeléseinek, akik a beruházás megfelelő kivitelezése helyett folyamatosan azt tartják szem előtt, hogyan csikarhatnak ki még több pénzt a gyakran el sem végzett munkáért.

Románia európai szinten az élen jár az autópálya-építők – Bode által alaptalannak tartott – követeléseinek kifizetésében. A román államot nem egyszer citálták az infrastrukturális beruházások kivitelezésével megbízott vállalatok a párizsi székhelyű Nemzetközi Választottbíróság elé, mely a kereskedelmi jogviszonyokban felmerült jogviták rendezésére hivatott. Az arbitrázs eredménye rendszerint az, hogy Romániának ki kell fizetnie az építtetők követeléseit – legyen szó autópálya vagy vasút építéséről.

Ha jól értjük Bode szavait, akkor a felállás a következő: a kormányok ostobák (mert kifizetik a követeléseket), a vállalatok kapzsik (mert az el nem végzett munkáért követelőznek), a jogvitákat rendező választottbíróság meg – a fentiek alapján – a vállalatok érdekeit tartják szem előtt.

Persze, könnyebb az egészet a PSD nyakába varrni, mint nevén nevezni a dolgokat.

Hirdetés