Miután leküzdötte a koronavírust, vérplazmát akart adni egy román fiatal, de nem várt akadályokba ütközött

Az eset jobb belátásra bírta az egészségügyi minisztériumot, és egyszerűsítenek a donáción.

Hirdetés

Egy Târgoviștén élő fiatal férfi a hétvégén a Facebookon osztotta meg történetét, miszerint sikeresen leküzdötte a koronavírust, de azzal a bürokráciával már nem birkózott meg, amit az önkéntes vérplazma-donorok elé gördítenek a román hatóságok. Mivel rendszeresen szokott vért adni, első gondolata a felépülés után az volt, hogy megosztja védettségét más betegekkel, hiszen hallott arról, hogy a fertőzésből kigyógyult emberek vérében található ellenanyagszint segíti mások felépülését.

Nem várt akadályokba ütközött: egyrészt Bukarestbe küldték vért adni (természetesen önköltségen), másrészt két negatív koronavírus-teszthez kötötték a donációt (természetesen ezt is önköltségen kellett volna elvégezze). Egy felépült személyt elviekben az újratesztelések eredményeinek függvényében nyilvánítják gyógyultnak, ha valakit kiengednek a kórházból, értelemszerűen az illető már nem fertőzött. De akkor miért van szükség még két negatív tesztre ahhoz, hogy vért adjanak? A román hatóságoknak érdekük, hogy minél többen adjanak vért, de a jelenlegi szabályozások nem bátorítják, hanem gátolják a vérplazma-donációt.

A fiatal férfi esetével a sajtó is foglalkozott, végül az egészségügyi minisztérium is belátta, hogy meg kell könnyíteni a donációt a gyógyult személyek számára. Már ezen a héten megvizsgálják, hogyan lehet a problémát megoldani, ami nem adminisztrációs kérdés, hanem orvosi – nyilatkozta a Digi 24-nek Andrei Baciu egészségügyi államtitkár arra utalva, hogy a donációt maximális komolysággal kezelik, feltételeit pedig tudományos alapokon dolgozta ki a hematológiai bizottság. Várhatóan arról döntenek, hogy megszüntetik a két negatív teszt kötelezettségét.

Jelenleg az országban 17 olyan vérközpont létezik, ahol a fertőzésből kigyógyult emberek vért adhatnak. Rendelkezniük kell egy kórházi zárnyilatkozattal, mely igazolja, hogy felépültek. Ugyanakkor a kórház elhagyásától a véradásig legalább három hétnek kell eltelnie. A szabályozás egyáltalán nem számol a tünetmentesekkel, akik nem szorultak kórházi ellátásra.

Hirdetés