Mircea Geoană nem akar a PSD színeiben államelnök lenni – hírek szombaton

Nem lehet orosz és fehérorosz delegáció az EBESZ közgyűlésén. Újabb adathalász csalás a láthatáron.

Hirdetés

Mircea Geoană nem indulna az elnökválasztáson volt pártja színeiben

A romániai szociáldemokraták között sincs konszenzus arról, kit indítanának az idei őszi elnökválasztáson, abban viszont biztosak, hogy saját jelöltet szeretnének, ahogyan azt a PNL is szeretné. Mircea Geoană jelenlegi NATO főtitkár-helyettes – aki korábban már szolgált a PSD pártelnökeként – azonban nem úgy tűnik, hogy hajlandó lenne az idén volt pártja színeiben indulni az elnökválasztáson.

„2024 a függetlenek éve lesz, ezt a helyi és az európai parlamenti választásokon bebizonyítottuk. Nem zárom ki a legszélesebb körű támogatást, de egy feltétellel: ha tiszteletben tartják a Románia stratégiai érdekeivel kapcsolatos irányultságomat” – mondta a politikus.

A reakciók viszont nem voltak túl melegszívűek a kijelentésére, Mihai Tudose PSD-alelnök húzta is a száját, amolyan populista megmondóemberként: ‚Kizárt részemről. Főleg ilyen kisugárzással, hogy majd ő lesz a megmentő vitéz, fehér lovon érkezik, de két nappal előtte előrehajítja a buzogányát, hogy tudassa, megérkezett, és jaj anyukám, nézzenek már oda, milyen dörzsölt fickó. Engem nem az érdekel, hogy Geoană mit mond, engem az érdekel, hogy az emberek mit mondanak.”

Hogy ebből mi lesz? Nem tudjuk. De ha esetleg valahol egy elejtett buzogány találnánk…

Vigyázat: újabb adathalász átverés terjed a neten!

Fokozottan figyeljünk minden kétes üzenetre, amit e-mailben kaphatunk: egy újabb átverési kísérlet során a hamisítók az ANAF (a Nemzeti Adóhivatal) nevében üzeneteket küldenek jogi személyeknek, és azt írják, hogy „külső szervezetek listáját kérik tőlük, amelyeknek 10 000 eurónál nagyobb tartozásuk van a cég felé”. Az üzenetekben azt állítják, hogy az információkra a nemzetközi pénzügyi áramlások kezelése és a pénzügyi kockázatok megelőzése miatt van szükség.

Az ANAF azonban egyértelművé teszi, hogy nem kér ilyen adatokat, és nem avatkozik be a jogi személyek közötti kereskedelmi kapcsolatokba. Az üzeneteket a gabriela.apostol@m-finante.com e-mail címről küldik, de az ANAF figyelmeztet, hogy ez a cím nem az intézményhez tartozik, és arra kéri az adófizetőket, hogy ne válaszoljanak ezekre a kérésekre.

Az ANAF-fal való biztonságos kommunikációhoz az adófizetőket arra ösztönzik, hogy használják az ingyenesen elérhető Virtual Private Space szolgáltatást, vagy általános adózási információkért forduljanak az ANAF CALL CENTER-hez a 031.40.39.160-as telefonszámon.

Ez a figyelmeztetés az adathalász-támadások egyre kifinomultabbá válásával egyidejűleg érkezik, és az ANAF ismételten hangsúlyozza az adófizetők adatainak és információinak védelme iránti elkötelezettségét.

A román hatóságok nem engedik, hogy orosz és fehérorosz delegációk részt vegyenek az EBESZ romániai parlamenti közgyűlésén

Hirdetés

A külügyminisztérium bejelentette, hogy az éves Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésén, amely június 29. és július 3. között lesz Romániában, nem vehet részt az orosz és a fehérorosz delegáció.

„A román fél döntése Románia ismert és következetes álláspontján alapul az Orosz Föderációval szemben az Ukrajna ellen folyó agressziós háborúval összefüggésben” – mondta Radu Filip, a külügyminisztérium szóvivője. Az intézkedés a küldöttség valamennyi tagjára, a parlamenti képviselőkre és a technikai személyzetre vonatkozik.

 

 

 

Hirdetés