Milyen energiaspórolási tanácsokat adnak a népnek a román politikusok?

Azt hiszik, csak arról van szó, hogy fűtsünk kevesebbet? Dehogy! A hazai elöljárók ennél sokkal kreatívabbak.

Hirdetés

Megy már egy ideje körbe az éterben: energiaválság van, tessék spórolni – keserűen nevetünk az olyan híreken, hogy Európában azt ajánlgatják a felelős vezetők, ne fűtsük túl a lakást a közelgő téli hónapokban (19 fok elég lesz), vagy hogy fürödjön, bocsánat, zuhanyozzon együtt a család.

Na de milyen hasznos spórolási tanácsokkal látják el a mioritikus elöljárók a népet? Körülnéztünk kicsit, elvégre közhasznú információkról van szó. Tessék:

1. Kezdjük az energiaügyi miniszterrel, hiszen ő a legilletékesebb energiaügyben, nem? Nos, Virgil Popescu úr őszintén bevallotta egy tévéműsorban, hogy 19 Celsius fokban azért nem szokott üldögélni, még 20-ban sem. Ott né, 22–23 fok a kedvenc otthoni hőmérséklete. Azt is elismerte, hogy különbözőek vagyunk, mi, emberek: van, aki fázósabb, van, aki nem. Ugye, milyen megértő?

Viszont előállt egy fantasztikus ötlettel:

ő bizony farmerben ücsörög odahaza, évszaktól függetlenül.

Világos, kedves nép? Tessék farmert viselni otthon és akkor egye fene, jöhet a 19 fok! Egy apró megjegyzés: jelen sorok írója orvosi egyetemet végzett és negyedéven, amikor az urológia rejtelmeivel ismerkedett, az előadótanár figyelmeztette a fiatalokat (ez esetben a hímneműeket), hogy a feszes nadrág (pl. farmer) állandó viselete kockázatos lehet, elsősorban a herékre nehezedő folyamatos nyomás okán. Akár hererák kialakulásához is vezethet. Nos, nem akarunk okosabbak lenni egy energiaügyi miniszternél, de ha szabad, inkább a jó meleg mackónadrágot ajánljuk a farmer helyett, ha már muszáj.

Ja, Popescu úr azt is ajánlotta, cseréljük energiatakarékos égőkre a nem-energiatakarékos égőinket. És hogy inkább éjjel töltsük a telefonjainkat, mert akkor olcsóbb. Kösz, Virgil, erre már rég rájöttünk.

2. Nicușor Dan, Bukarest főpolgármestere élen jár a takarékosságban. Korábban bejelentette, az általa vezetett hivatalban kevesebbet légkondiznak (mostanában minek is?), éjjel nem égetik a villanyt és a hőközpontot is elzárják. Ami az otthoni takarékosságot illeti, a főpolgármester nem volt olyan okos, mint a miniszter úr, sőt: elsőre azt mondta,

erről a feleségét kell kérdezni, mert ő maga elég keveset van otthon.

Hirdetés

Aztán hozzátette: van egy kisbabájuk és az orvos azt ajánlotta, tartsák hűvösen a lakást és etessék kevesebbet, nehogy reflux betegség sújtsa. Később aztán szabadkozott, hogy ő csak egy személyes életeseményről beszélt, dehogy gondolt arra, hogy a nép kövesse a példát. Hát ehhez nincs nagyon mit hozzáfűzni…

3. Gheorghe Falcă, Arad volt polgármestere, jelenleg európai parlamenti képviselő szerint az állam ne utasítgassa a népet, mert a nép magától takarékoskodni fog. Példaként az édesanyját hozta fel, aki a fürdőszobában két villanyégő helyett mostantól csak egyet használ. Ilyen egyszerű ez.

4. Régi ismerősünk, Rareș Bogdan (szintén európai parlamenti képviselő) épp ellenkezőleg, azt magyarázta a fiatal liberálisoknak, hogy hé, ne vegyetek készpénznek minden brüsszeli meg nyugati diskurzust,

zuhanyozzatok naponta (nem hetente egyszer), ne zárjátok el a vizet fogmosás közben,

továbbá ne ücsörögjetek 19 fokban. Később persze ő is mentegetőzött (és mások is mentegették), hogy nem úgy gondolta ám ő, onnan a hideg brüsszeli lakásból, ahol épp van, csak az uniós diskurzus visszásságaira akarta felhívni a figyelmet. Viccelt, na.

Nos, köszönjük szépen elöljáróinknak a remek tanácsokat. És igen, egyetértünk Falcă úrral: olyan rohadt magasak máris az energiaszámláink, hogy magunktól fogunk spórolni, nincs szükségünk semmiféle noszogatásra.

Hirdetés