Milyen büntetés jár manapság egy újságíró halálos megfenyegetéséért?

A Rendőrakadémia két volt vezetője elég olcsón megúszta a plagizátorvadász Emilia Șercannak írt fenyegtő SMS-t.

Hirdetés

Kezét, lábát levágják, ha nem hagy fel újságírói tevékenységével – ezzel fenyegették a plagizátorok és ál-doktorok sorozatos leleplezésével foglalkozó Emilia Șercan újságírót, miután 2019-ben a diplomagyárként működő Rendőrakadémia körüli visszásságokat tárta fel. A halálos fenyegetést tartalmazó SMS-ért most Adrian Iacob akkori rektort és Mihail Marcoci volt rektor-helyettest három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ami semmiségnek tűnik, sőt, az újságíró attól tart, hogy még biztató löketet ad más fenyegetőknek.

A két volt rendőr-akadémiai vezető azóta rendőr-kvesztorként, illetve rendőr-főbiztosként dolgozott, de az ítélet eltiltja őket három évre a köztisztség viselésétől, ahogyan az egyetemen való tanítástól is. Ezen felül fejenként 80 ezer lej erkölcsi kártérítést is fizethetnek az újságírónak, és 120 nap közmunkát is végezniük kell. Az első fokú ítélet a Rendőrakadémiát is kártérítés kifizetésére kötelezte, másod fokon ezt eltörölte a legfelsőbb bíróság.

Emilia Șercan elég sok fenyegetést kapott más tényfeltáró munkájáért is, és különösen azután, hogy megállapította, Nicolae Ciucă kormányfő disszertációjának egynegyede lopott. Annak az ügynek még nincs vége, valójában még csak most kezd igazán eldurvulni, hiszen a kormány azóta lépéseket tett a plágiumgyanút vizsgáló intézmény felszámolására.

A doktori fokozat egyébként azért fontos a közszférában, mert nagyobb fizetés, jobb pozíció szerezhető meg vele. A doktori disszertáció megírásával viszont nem szívesen bajlódnak a karrierakadémikusok, többnyire inkább a gátlástalan plagizálást választják, nem sejtve, hogy valaha is kiderül a csalás. Erre szakosodott intézmény nélkül nehéz lesz a jelenséget felügyelni.

Hirdetés