Miközben saját rekordjait döntögette a Vibe, két Szeben megyei férfi lándzsával indult borzvadászatra – hétfői hírmix

Ráadásul az egyetemi hallgatóknak ezentúl kevesebbet kell fizetniük, ha meg akarják tapasztalni, hogy mekkora késéseket képesek felhalmozni egy-egy út során a romániai vonatok.

Hirdetés

Lándzsával vadászott borzra két Szeben megyei férfi

Két, vadászati engedéllyel nem rendelkező, Szeben megyei férfi, úgy döntött, hogy annyira ért Artemisz istennő mesterségéhez, hogy lőfegyver nélkül, csupán egy lándzsával felfegyverkezve (na, és hat kutya társaságában) indul el borzot lőni ölni. A 38, illetve 41 éves orrvadász Maros megyébe, Harcó (románul Hărțău) település közelébe látogatott el a lándzsával együtt. Szerencsére szemtanúk jelezték a hatóságoknak az orvvadászok jelenlétét, így csak egyetlen állatot sikerült elejteniük, mielőtt a Maros megyei rendőr-kapitányság egységei kiszálltak a helyszínre, ahol tetten érték a két férfit. Az elejtett vadat és a kutyákat lefoglalták, a két férfit pedig egy napra őrizetbe vették. Orvvadászat miatt büntetőeljárás indult ellenük.

Százezren buliztak a hétvégén a Maros-parton

A szervezők összesítése alapján 102 700 résztvevő bulizott múlt szerdától vasárnapig a Maros-parton rendezett Vibe elnevezésű fesztiválon. Hozzátették, hogy szerintük az idei, ötödik kiadás volt eddig a legnagyobb és legsikeresebb. Az öt nap alatt összesen 600 koncertfellépő szórakoztatta a főként magyar közönséget. Marosvásárhely fiatalos fesztiváljának kertében közel  200 Kolis előadó járult hozzá, hogy a fesztiválozók nappal is elüssék valamivel az időt. A fellépők között volt Majka, a Tankcsapda, Belga, a Parno Graszt és Azariah is, így a felhozatal, mondhatni, igyekezett minél több korosztály megszólítani. A szervezők szerint a fesztivál idejére Marosvásásárhely összes szálláshelye betelt, a vendéglátóhelyek és a boltok forgalma megugrott. A közel ezerötszáz fős szervezői stáb része volt 411 önkéntes is.  Bejelentették, hogy jövőre is lesz Vibe: 2024. július 4-7. között találkozhatnak ismét a bulizni vágyó fiatalok a Maros-parton.

Olcsóbb lesz a vonatozás az egyetemisták számára

A jelenlegi 50-ről 90 százalékra emelkedik az egyetemi hallgatóknak járó vasúti utazási kedvezmény mértéke. A vasút reformjával megbízott hatóság (ARF) közleménye szerint a július 5-én hatályba lépett jogszabály értelmében a kedvezmény minden vasúti szerelvény másodosztályán, illetve a vízi személyszállító eszközökön is érvényes. (Csak legyen mire felhasználniuk a fiataloknak a kedvezményt, hiszen például hétfőn a Budapest–Arad–Nagyszeben–Bukarest-útvonalon közlekedő IR473-as és a Bécs–Budapest–Segesvár–Bukarest-útvonalat követő IR 347-es járatot is törölték a romániai szakaszon).

Emellett a jogszabály kedvez a későn erőknek és az egyetemi éveiket sokáig kinyújtóknak, hiszen 26-ról 30 éves korig tolja ki azt az életkort, ameddig a diákkedvezmény igénybe vehető. A jogszabály a külföldi felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanuló román állampolgárságú diákok számára is utazási kedvezményt biztosít: ők 50 százalékos kedvezményt kapnak, ha vállalják a rizikót, és annak ellenére is a vonatot választják, hogy Romániában 6-7 órás késések is előfordulnak.

Hirdetés