Miközben fenyeget a vírus fertőzőbb variánsa, a csekély érdeklődés miatt egymás után zárják be az oltási központokat

Így nem lesz könnyű: a szakértők naponta felhívják a figyelmet az oltakozás fontosságára, ehhez képest olyan megye is van, ahol az oltópontok több mint felére lakat kerül.

Hirdetés

Tovább csökken az oltakozási kedv az országban, olyannyira, hogy egymás után zárják be az oltási központokat azokon a településeken, ahol a beosztott orvosokon és asszisztenseken kívül senki nem keresi fel a célra kijelölt helyiségeket.

Beszédes egyébként, hogy míg május elején közel ezer oltási központ működött az országban, mára már csak 742 maradt. Hunyad megyében például a központok több mint felét be kell zárni a következő napokban: kiderült, hogy nyolcat teljesen fölöslegesen működtetnek, a többi hét helyszínen pedig rövid programmal várják majd a jelentkezőket, ha egyáltalán lesznek.

Az elmúlt 24 órában amúgy alig 20 800 személyt oltottak be az országban, ebből is csak 9977-en kérték először a vakcinát. Érdekes adat még, hogy hétfő óta minden nap a Johnson&Johnson vakcinája volt a legnépszerűbb, már a Pfizert is letaszította az élről. Az összesített adatok azt mutatják, hogy immár 4 725 239 személy kapott legalább egy oltást, míg 4 530 387-en túl vannak az emlékeztetőn is – ez még mindig csak a lakosság 23 százalékát jelenti.
Mint arról beszámoltunk, a járványügyi szakértők ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az oltáselleneseket veszélyezteti leginkább a vírus jóval fertőzőbb, delta variánsa, amely augusztus végére Romániában is dominálni fog, és gyorsabban terjed, mint ahogy arra számítani lehetett.

A stratégiai kommunikációs központ szerdán csak 52 új koronavírus-fertőzöttről adott hírt (26 674 teszt alapján), az intenzív osztályokon kezelt súlyos betegek száma 73-ra csökkent. Az elmúlt 24 órában négy, a vírussal összefüggésbe hozható haláleset került be a nyilvántartásba, ehhez azonban még hozzácsaptak 177-et a korábbi hónapokból.

Hirdetés