Mi lett a nagy román egyesülés kaktuszából? Botrány!

Úgy tűnik, ebben az országban egy nemzeti műemléket sem lehet hiszti nélkül összehozni.

Hirdetés

Emlékeznek még, kedves Olvasók, a nagy egyesülés kaktuszára emlékművére és alkotójára, Ioan Bolborea szobrászra? Aki megnyerte a műemléki hatóság által kiírt zsíros pályázatot és bemutatta az üvegből és bronzból készült, nos, gömbszerű test makettjét és elmagyarázta, hogy ez egy kaktusz, mégpedig azért, mert ő nagyra becsüli e szívós sivatagi növényt, amely jól bírja az ínséges körülményeket és odaszúr bárki támadónak?

Nos, kiderült, hogy eszelős nagy botrány füstölög az egyesülési kaktusz árnyékában. Hadd vegyük sorra, nagyon röviden.

1. A műemléki hatóság 2007-ben írta ki a nagy egyesülés emlékművére vonatkozó pályázatot. Ioan Bolborea szobrász jött, pályázott és nyert. Mégpedig egy lapos korong alakú emlékmű makettjével. A makettért kapott is 98 169 lejt, továbbá a hatóság kötelezte magát a konkrét mű kifizetésére is.

2. 2009-ben a szobrász úr (milyenek ezek a művészek is!) hirtelen meggondolta magát és beszólt a hatóságnak, hogy inkább egy felhorgadó művet készítene (18 méter magas és 23 méter széles), üvegből és bronzból. Olyan magasat, mint egy négyemeletes tömbház. Ez az a bizonyos kaktusz.

3. Akárhogy is nézzük, egy lapos, korong alakú műemlék egyáltalán nem ugyanaz, mint egy rohadt nagy kaktusz. Ám a hatóság, hogy is mondjuk, tisztelte a művészi szabadságot, egy legyintéssel elfogadta az új ötletet és kijelentette: ez a végső változat! Sőt, az új makettért leperkált az alkotónak még – fogózzanak meg – 400 000 lejt.

4. Na de van egy kis baj. Ugyanis a törvény értelmében a hatóság csak akkor bólinthatott volna rá az új tervre, ha előbb új pályázatot ír ki. Megtette? Lehet találgatni is, de segítünk: nem tette meg. Értsd, minden érvényes szabályt felrúgott. Sőt, 2017-ben aláírt egy szerződést Bolborea úrral – na most tessék még jobban megfogózni – 52 956 000 lej értékben. Ja, hogy a nagy mű 2021-ben készül el, az eredeti 2020-as dátumhoz képest, az már mellékes. Hozzászoktunk az ilyesmihez a nagy egyesülés kapcsán.

Hirdetés

5. Ezek után kezdett füstölögni a botrány. A bukaresti főpolgármesteri hivatal 2017-ben kirúgta a műemléki hatóság vezetőségét. Az új vezetőség pedig azt mondta, pü-pü nem jár, a szerződést a fent elmondottak okán szépen felmondták, szevasz! Ja, és nem adtak a szobrásznak egy fityinget sem.

6. Jó-jó, de Bolborea úr se hagyta magát. Törvény elé vitte az ügyet és a talárosok annyiban igazat adtak neki, hogy a hatóságnak biza ki kell fizetnie az életnagyságú makettért ígért hatmillió lejt. Ha nem, akkor könnyen előfordulhat, hogy zárolják a főpolgármesteri hivatal bankszámláit.

Hát így állunk most. Mit is mondhatunk erre. Kérünk egy, nem, két kávét!

Hirdetés