Mennyivel lesz drágább a fűtés idén télen az egyes romániai nagyvárosokban?

A kérdés, amely mindenkit nyomaszt, aki nem jegesmedve…

Hirdetés

Az energiaárak elszállása, a korona miatti kiesésekből származó gazdasági visszaesés, a még mindig tartó korlátozások és sok minden egyéb is összejött nekünk az idei télre. Az egyik legnagyobb talány most sok ember számára, hogy hogyan fogja tudni rendezni a téli számlákat, jóval többet kell ugyanis a fűtésre áldozni idén, mint egy évvel korábban.

Kolozsváron például a gigakalóriánkénti lakossági ár 15%-kal nőtt, 242-ről 278 lejre. A valós helyzet ennél persze sokkal rosszabb: a teljes ár gigakalóriánként 455-ről 664 lejre emelkedett – a két összeg közti különbséget az önkormányzat állja.

Brassóban például arányaiban nagyobb, 33%-os az áremelés, de a végeredmény még így is kevesebb, mint a kolozsvári ár: az eddigi 198,97 helyett 264,14 lej lesz a lakossági ár.

Nagyváradon viszont ennél is jobban a zsebükbe kell nyúlniuk a polgároknak: ott 40%-os áremelés történt (283,1-ről 396,4 lejre) gigakalóriánként.

Nagyszebenben 31%-os növekedést szabtak meg, 270-ről 351 lejre. Januártól a tervek szerint jön még egy 5%-os emelés, így 357 lej lesz egy gigakalória.

Hirdetés

Bukarestben Nicoşor Dan főpolgármester 70%-os emelést akar, de ebben még vita van. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bukarestiek jóval többet fizetnek, mint mások. Ami azt illeti, még így is kevesebbet: a fővárosban volt ugyanis eddig a legalacsonyabb az egységár: gigakalóriánként 164 lej, így a 70%-os emeléssel is „csak” 280 lejre nőne ez az összeg.

Buzăuban például 50%-os áremelkedés jön (300-ról 448 lejre), Pitești-en pedig 48%-al (260-ról 385 lejre) nő a lakossági ár.

Konstancán szintén jelentős mértékben nő az energiaár, a helyi önkormányzat viszont úgy döntött, hogy ennek a tehernek a nagy részét átvállalja, így a lakosok továbbra is a tavalyi 250 lejes árat fizetik gigakalóriánként.

Hirdetés