Megtudtuk, kik a felelősek az oltáskampány kudarcáért, mert „nyilván” nem a kormány tehet róla

Úgy látszik, a Victoria-palotában úgy gondolják, bűnbakot keresni egyszerűbb, mint a probléma megoldásán dolgozni.

Hirdetés

Emlékeznek arra, amikor a kormány képviselői valósággal könyörögtek a polgármestereknek, a papoknak és a háziorvosoknak, hogy tegyenek valamit annak érdekében, hogy (ismét) felpörögjön az a fránya oltáskampány? Hát

nagyon úgy néz ki, a Victoria-palotában nagyot csalódtak a kiszemelt, hitelesnek vélt helyi erőkben.

Vagy legalábbis az errefelé nem túl divatos meaculpázás helyett sikerült bűnbakot találni.

Miután Florin Cîțu miniszterelnök csütörtökön este a Digi24 televízióban azzal hárította el a kampány sikertelenségére vonatkozó kérdéseket, hogy hát ő nem egy reklámcég, és mindent megtett az akció sikeressége érdekében, pénteken érkezett Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, és meg is nevezte a kudarc felelőseit.

Baciu – aki nem mellesleg az oltáskampány koordinációs bizottságának az alelnöke – egyenesen azt nyilatkozta, hogy

a vidéki polgármesterek nemtörődömsége miatt alakultak rosszul az oltáskampány számai,

főleg az elmaradott, fejletlen településeken. „Mégis hogyan lehet mondjuk egy ezer fős településen – ahol például ötszázan oltakoznának – megszervezni egy oltakozási akciót, ha a helyi önkormányzat még egy oltásközpontot sem hajlandó létrehozni” – teszi fel a kérdést Baciu, mintha teljesen kívülálló lenne.

Hirdetés

De itt nem hagyta abba: szerinte felháborító, hogy a kampány keretében mobil oltóegységeket küldenek vidékre, ahol aztán a fene sem tud arról, hogy kik ezek, miért jöttek és mit akarnak – az államtitkár szerint ez nettó felelőtlenség a helyi elöljárók részéről, akiknek eszük ágában sem volt előremozdítani a kezdeményezést.

S hogy keretbe foglaljuk a témát, Florin Cîțu miniszterelnök csütörtökön azt is mondta, az oltás kötelezővé tételére a legutolsó megoldásként gondolnak, fogalmuk sincs ugyanis, hogy mit tegyenek azokkal, akik ezt elutasítják.

Hirdetés