Mégsem aludhat teljesen nyugodtan Ion Iliescu a bányászjárás halottainak ügyében

Ha minden jól megy, bőven akad még dolga az igazságszolgáltatással.

Hirdetés

Talán már mindenki beletörődve könyvelte el, hogy az 1989-es és 1990-es romániai események nagy machinátora, a kommunista hatalom másod- és harmadvonala, illetve a hírszerzés hatalomátmentésének bábája, Ion Iliescu volt államfő minden disznóságáért megússza a felelősségre vonást, de most mégis felcsillant a remény, hogy mégsem a kiemelt nyugdíjat élvező egykori államférfiak gondtalan hétköznapjait élvezve éli le hátralevő életét.

A legfelsőbb bíróság ugyanis csütörtökön este úgy döntött, hogy a legfőbb ügyészség kérésének eleget téve

újraindítható a büntetőeljárás ellene

az 1990. június 13-15-i bányászjárás ügyében az események során meggyilkolt négy személy halála miatt.

Ez a fő dosszié egyik mellékszála, amelyben Dan Voinea korábbi ügyész még 2007-ben emelt vádat Iliescu, valamint Mihai Chiţac volt belügyminiszter és volt helyettese, Gheorghe Andriţa tábornok ellen emberölésben való bűnrészesség miatt.

Az év decemberében azonban Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész hatályon kívül helyezte az erről szóló döntést, így

2008-ban ez az eljárás lezárult.

A katonai ügyészség 2017 júniusában emelt vádat az 1990. június 13-15. bukaresti bányászjárás ügyében. A vádirat szerint az akkori politikai és katonai vezetők – köztük köztük Ion Iliescu akkori államfő, Petre Roman, akkori miniszterelnök és Virgil Măgureanu, a hírszerző szolgálat hajdani vezetője – közvetlenül felelősek azért, hogy az Egyetem téren több hónapig tüntető tömegeket, de diákokat, tanárokat, értelmiségieket, békés bukaresti polgárokat szét- és megverő Zsil-völgyi bányászokat a fővárosba hívták, szállították, ellátták, irányították és a bukarestiek ellen uszították.

Hirdetés

A „rendteremtési” akcióban négy embert lelőttek, hárman lövés miatt sebesültek meg, 1269 emberrel szemben erőszakoskodtak, 1242 embert elfogtak és törvénytelenül fogvatartottak.

Tavaly decemberben azonban a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a vádiratot, így az ügy visszakerült a katonai ügyészségre, amelynek elölről kellett kezdenie az egészet.

Ha a hosszas és időigényes nyomozás miatt mindezek fényében az nem is túlságosan sanszos, hogy belátható időn belül jogerős ítélet szülessen a már igencsak előre haladott korban levő Iliescu ellen, az mégiscsak minimális elégtétellel szolgálhat, hogy az ügyészek néha behívják egy kis szívélyes beszélgetésre a miatta meghalt emberek ügyében.

Hirdetés