Megközelíti a 10 millió eurót az összeg, amit az RMDSZ idén kap a kormánytól

Az eredetileg tervezett 8,8 millió helyett 9,3 milliót költhet erdélyi magyar megmaradásunkra az RMDSZ.

Hirdetés

Kicsit megdobja a kormány a romániai nemzeti kisebbségek szervezeteinek járó támogatást, az idénre eredetileg elkülönített 200,44 millió lejt a mai kormányülésen kiegészítik még 10 millióval.

Az erről szóló kormányhatározat tervezete szerint a legnagyobb összegű kiegészítést az RMDSZ kapja, a szövetség az eredetileg előirányzott 43,47 millió lej (8,8 millió euró) mellé kap még 2,22 milliót (450 ezer eurót). A szövetség így idén összesen 45 695 860 lejt (9,3 millió eurót) kap a bukaresti kormánytól.

Hogy mire? A kormányhatározat tervezetének indoklása szerint a kiegészítés lehetővé teszi a nemzeti kisebbségek szervezeteinek, hogy

„elindított és folyamatban levő projektjeikkel hozzájáruljanak az emberi jogok, különösen a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásához, és olyan intézkedések meghozatalához, amelyek lehetővé teszik a romániai nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek számára, hogy megtartsák és fejlesszék kultúrájukat, megőrizzék vallási, nyelvi identitásukat, hagyományaikat és kulturális örökségüket”.

Az RMDSZ mellett még 18 romániai nemzeti kisebbségi szervezet kormányzati támogatását is kiegészítik különböző összegekkel. A szövetség után a romániai romák szervezete kapja idén a legnagyobb összeget (29,7 millió lejt), a legkevesebbet pedig a romániai ruténok szervezete kapja, 3,2 millió lejt.

A teljes összeg, amit a kormány a 19 kisebbségi szervezetnek biztosít az idei évre az állami költségvetésből, 210 445 000 lej, azaz 42,85 millió euró. (A táblázat megtekinthető itt.)

Hirdetés

 

 

 

Hirdetés