A miniszter összeszámolta, idén hány kilométernyi új autópályán szeretné átvágni a szalagot

A kormány képviselői rendszerint túl optimisták a témával kapcsolatban. Lucian Bode inkább óvatos, de szereti a szép kerek számokat.

Hirdetés

Amikor az autópálya-építésről kérdezik, az Orban-kormány közlekedési minisztere rendszerint olyan óvatos, mint egy róka elől bujkáló mókus. Lucian Bode kedden, a Digi24 hírtelevízió vendégeként sem úszta meg a dolgot: a riporter arra volt kíváncsi, hogy a minisztérium szerint idén hány kilométernyi autópályát adnak át.

Míg februárban azt nyilatkozta, legkevesebb 40 kilométernyi sztrádán vágják át a szalagot idén, ezúttal már úgy válaszolt, pontosan nem tudja, nem is mer ő jóslatokba bocsátkozni, de

ha minden jól megy, lesz abból 80 kilométer is.

Boda úgy tudja, jelenleg 164 kilométer kiépítésén dolgoznak aktívan, ebből a 41 kilométeres Szászsebes-Torda sztrádaszakasz 90% arányban készen áll. Ott valami csoda történhetett, mert tíz nappal ezelőtt Ludovic Orban miniszterelnök még arról beszélt, hogy hatalmas késésben vannak a munkálatokkal, és csak reménykednek abban, hogy november 30-ig elkészül.

A miniszter szerint továbbá a Radnót és Maroskece közti 17 kilométeres szakasz is hamarosan elkészülhet a kecei csomóponttal együtt. A tervek szerint a Bihar és Bors közötti, közel 6 kilométeres szakaszt júliusban be is fejezik, míg a bákói terelőút esetében úgy 80 százaléknál tartanak a munkálatokkal.

A sztrádaépítés folyamatát figyelemmel követő Pro Infrastruktúra Egyesület már nem ennyire optimista,

Hirdetés

korábban úgy saccolták, legjobb esetben 64 kilométernyi autópálya átadására számíthatunk 2020-ban, de több mint valószínű, hogy ebből csak 23 kilométer készül el az év folyamán.

Mondjuk megszokhattuk már, hogy a kormány rendszerint más valóságban él: tavaly például az év elején180 kilométer átadásáról beszéltek, ebből végül alig lett 43.

Hirdetés