Forrás: CFR Calatori/Facebook, Wikipedia

Megint pusztít az influenza, töredeznek a vasúti sínek az országban – vasárnapi hírek

És többen (elég sokan) nem jutottak be Temesváron a még egy hétig látogatható Brâncuși-kiállításra.

Hirdetés

 

Kisebb botrány Temesváron: nem lehetett bejutni a Brâncuși-kiállításra

Nagy ország Románia: főleg azok érzik, akik kénytelenek valami miatt egyik vagy másik felébe utazni. Így történt azokkal is, akik Temesvárra érkeztek egy szép ürüggyel: még egy hétig látogatható a Constantin Brâncuși-kiállítás.

Csakhogy a kiállítás szervezői bejelentették, hogy sold-out az esemény:  „kiállítás végére mind a 21 850 jegy elkelt, de jó hír, hogy naponta akár 360 jegyet is lehet vásárolni” – mondták. Azonban nagyon sokan hoppon maradtak és felháborodtak, mivel a napi 360 jegy pillanatok alatt elkelt, a zúgolódó tömeg pedig reklamált. Néhányan elmondták, hogy csak ezért érkeztek a bánáti városba, ahol szállást is kerestek és egy napot eltöltöttek, és igen csalódottak, hogy nem juthatnak be.

Filip Petcu, a temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum igazgatója szerint elég szigorú számmal rendelkeznek, amelyet gyakorlatilag a kiállításhoz biztosítandó feltételek korlátoznak. Ez pedig egy olyan látogatói létszám, ami valahol 1000 körüli naponta, ráadásul a kiállítótermek szigorú mikroklimatikus ellenőrzés alatt állnak. „Úgy gondoljuk, hogy mindent megtettünk azért, hogy növeljük a közönség hozzáférését, de sajnos nem tudjuk garantálni a bejutást mindenkinek, aki sorban áll.” – fejtette ki.

A turistáknak négy hónapjuk volt arra, hogy megnézzék a kiállítást, amely január 28-án ér véget. A párizsi Pompidou Központból, a londoni Tate Galériából és a velencei Guggenheim Alapítványból olyan művek érkeztek Temesvárra, mint a Măiastră, a Piatra de hotar, a Danaida és az Pasărea în văzduh.

A művek összértéke több mint félmilliárd euró, amelyekért a szervezők több mint 200 ezer eurós biztosítást fizetnek. Egy jegy 88 lejbe kerül – és bár minden pénzt megér, mégsem ajánljuk a látogatást, megtörténhet, hogy a kedves látogató kint ragad!

Újabb áldozatokat szed az influenza

A szövődményekkel járó kanyarós megbetegedések és elhalálozások után januárban újra pusztít az influenza: egy 4 éves kisfiú veszítette életét az influenza-járvány következtében. A kisfiú Onești városában hunyt el, ahova súlyos tünetekkel, lázzal és görcsökkel utalták be Târgu Trotuș faluból, Bákó megyéből.

A bákói közegészségügyi hivatal adatai szerint a január 8-14. közötti héten 455 influenzás megbetegedést regisztráltak a megyében, közel 200-zal többet, mint a múlt héten. A legtöbb megbetegedést a 15-49 éves korosztályban regisztrálták, 70 esetet, majd a 65 év felettieknél 58 esetet. Január első hetében 10 személy halt meg influenzában Romániában.

Olyan hideg van, hogy eltörnek a vasúti sínek

A napokban számoltunk be arról, hogy kisiklott egy vonat odalenn Krajova környékén, s hogy ez milyen bonyodalmakat okozhat. Nem hagytunk most sem alább, de az időjárás se: a kriminálisan működő román állami vasúttársaság bejelentette vasárnap, hogy a téli fagyos időjárásra való tekintettel a vonatok egyes helyeken 50 km/órás sebességgel közlekedhetnek.

Hirdetés

Bár Kolozsváron és környékén szinte semmit nem érzékelünk a nagy télből, hiszen itt se nagy fagyok, se hó, se forgalmat korlátozó időjárási viszonyok nem nehezítették a forgalmat, az ország középső felében észak-dél irányban azért tetemes hómennyiség lehullott, illetve beszorultak a fagyos légtömegek – Bukarestben például 10 centi hó is hullott és -9 fokot mértek.

A CFR jelentése szerint mindenhol késés várható a szerelvények esetében: „az éjszaka mért szélsőséges hőmérsékleti értékek – egyes területeken akár -13°C is lehetett – a CF több regionális kirendeltségének (Iaşi, Brassó és Craiova) területén különböző szakaszokon a vasúti pálya meghibásodását (síntörés) okozták, és a vasúti közlekedés egy vágányon zajlott vagy zajlik, ami késéseket okozott a vonatoknak. A CFR SA munkatársai beavatkoztak és beavatkoznak e hibák elhárítása érdekében, hogy a vonatközlekedés folyamatosságát biztosítsák.” Reméljük, hogy senkinek nem esik baja, de azért azt is szeretnénk, ha a tél mint normális, kontinentális jelenség nem okozna több ehhez hasonló problémát a közeljövőben.

 

 

 

 

 

Hirdetés