Megint majdnem sikerült egy társasház lakóit megmérgezni egy rovarirtás során Temesváron

Nagyon megy ez művelet a szakma képviselőinek a Bánság fővárosában.

Hirdetés

Miután a 2019-es év végén egy elfuserált kártevőirtás során sikerült három embert megölni egy temesvári társasházban, most megint majdnem hasonló eredménnyel járt egy temesvári kártevőirtás.

Kedden este egy Sági úti panelház lakói értesítették a katasztrófavédelmet, miután szúrós szagot érkeztek a lakásukban.

A kivonuló tűzoltók aztán kiderítették: egy, a panelház földszintjén található üzlethelyiségben a nap folyamán rovarirtást végeztek, és a jelek szerint megint egy kicsit túltolták a vegyszerhasználatot.

A szakemberek kiderítették, hogy a kártevőirtás során CY10 típusú rovarirtó szert használtak.

A hatóságok elővigyázatosságból 70 embert – köztük 12 gyereket – ideiglenesen kilakoltattak, akinek van Temesváron rokona, ahhoz küldték, a többieket szállodában szállásolták el.

Az ügy miatt Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el.

Hirdetés

A CY10 a hivatalos leírás szerint koncentrált széles spektrumú rovarirtó, azonnali, hosszan tartó, ölő- és fészekrakást gátló hatással. Tartalmaz cipermetrint, a foto-stabil piretroid magas koncentrációját, amely a rovarok központi és perifériás idegrendszerén hat, a szer lenyelése és érintkezése által, ami idegi impulzusokat gátol, bénulást és halált okoz.

Mint ismert, nem ez az első, rosszul végződött rovarirtás Temesváron.

2019 novemberében egy anya és két gyermek halt meg, huszonketten pedig kórházba kerültek, miután a panelházban, amelyben laktak, korábban kártevőirtást végeztek.

Később pedig az ország számos iskolájában lettek rosszul a gyerekek a kártevőirtás során túltolt vegyszerhasználat miatt.

Hirdetés