„Megint lopják a magyarok a román labdarúgókat”, avagy itt az újabb fociháború

A Rus-ügy után itt a Tamás-ügy – ismét „megmentenének" egy romániai focistát a magyar válogatottságtól.

Hirdetés

Nahát, megint lopják a magyarok a román focistákat – leplezte de sokadjára a Gazeta Sporturilor sportnapilap, amely Adrain Rus után Tamás Nándort is megmentené a mioritikus labdarúgásnak. Vagy eltiltatná. Lássuk a részleteket!

Két éve már, hogy a román sportsajtó és néhány bukaresti focivezér hetekig óbégatta, hogy Adrian Rus, a MOL Fehérvár szatmári hátvédjét a magyarok megpróbálják átcsábítani saját válogatottjukba. Rus végül román válogatott lett (a magyarba sosem kapott meghívást), bár mostanában már nem nagyon foglalkoztatják, viszont a Gazeta Sporturilor éber újságírói szerint most ismét működésbe lépett a románellenes magyar focistratégia, amiből a Sepsi OSK profitál a román szövetség kárára.

Van ugyanis egy szabály a Liga 1-ben, miszerint minden meccsen a kezdőcsapatokban kell legyen két 21 éven aluli játékos, egynek pedig végig a pályán kell lennie az adott mérkőzésen. Egész pontosan úgy szól a szabály, hogy „jucător eligibil pentru reprezentativa U21 al României”, azaz a román utánpótlás-válogatottba behívható játékosra vonatkozik.

A Sepsi egyik ilyen játékosa jelenleg Tamás Nándor, akit a szentgyörgyi csapat januárban vett kölcsön a Puskás Akadémiától.

A kézdivásárhelyi születésű, a csíkszeredai Székelyföldi Labdarúgó Akadémián nevelkedett jobbszélső viszont a Gazeta Sporturilor szerint immár

három éve nem tud szerepelni a román korosztályos válogatottakban, mert a magyarok nem engedik neki.

Tamás alig egy hónapja tért haza Háromszékre

Hirdetés

Egészen pontosan a Puskás Akadémia, mert azt szeretnék elérni, hogy Tamás magyar válogatott legyen, és még a Román labdarúgó-szövetség (FRF) Magyarországra látogató küldöttsége sem tudta elérni, hogy a játékost elengedjék a román U19-es válogatottba.

A cikk szerint, bár Tamás kettős állampolgár, a magyar szövetség egyelőre nem tudta elérni a FIFA-nál, hogy engedélyezzék számára a magyar válogatottban szereplést.

Erre azért van szükség, mert még az FK Csíkszereda futballistájaként Tamás játszott Románia U16-os és U18-as együttesében is, az országváltáshoz pedig a nemzetközi szövetség engedélye is kell. A cikk szerint a válogatottság visszautasítása 4-8 mérkőzésre szóló eltiltással büntethető, ha viszont Tamás Nándor hivatalosan bejelenti, hogy nem kíván román válogatott lenni, akkor a Sepsi nem nevezheti U21-es játékosként a mérkőzésekre.

Hirdetés