Illusztráció

Megint csak a szájuk járt: ma sem mertek a luxusnyugdíjakhoz nyúlni

Sokan szívnak a kormánykoalíció kiadáscsökkentő intézkedései miatt, csak a speciális nyugdíjakat bezsebelő volt honatyák nem. Legalábbis egyelőre.

Hirdetés

Miközben az egyetemisták, a kisnyugdíjasok és a közalkalmazottak juttatásain spórol a kormánykoalíció, – minden előzetes ígéret ellenére – egyszerűen most sem merték felvállalni a speciális nyugdíjak eltörlését.

A tavaly őszi kampány idején az összes párt részt vett a „ki mond le látványosabban a törvényhozói tisztségről, hogy ne részesüljön a speciális nyugdíjban” című populista játszmában, a téma pedig azóta is előjön azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs pénz. Nincs pénz az egészségügyre, az oktatásra, a nyugdíjemelésre. Odáig jutottunk, hogy már a szociális segélyen élők amúgy sem valami nagyvonalú juttatásain is spórol a kormány. Egyetlen réteg, mely egyelőre megússza: az egykori szenátorok és képviselők, akik még mindig luxusnyugdíjakban részesülhetnek.

A kormánypártok képviselői napok óta arról beszélnek, hogy a szerdai plénumon megteszik az első lépést a volt honatyák státusának megváltoztatása, illetve a nekik járó különleges nyugdíjak megszüntetése felé, végül bejelentették, hogy „eljárási okokból” el kell halasszák a döntést. Bármilyen hangosan is kardoskodnak a pártok az égbekiáltóan magas nyugdíjak megszüntetése mellett, valahogy az évek során sehogy sem sikerült átvinni valamelyik tervezetet a sok közül (mondjuk, ebben az alkotmánybíróságnak is masszívan benne van a keze).

Kedden a két ház állandó tanácsa arról döntött, hogy az aktuális kezdeményezést visszaküldi az illetékes bizottság elé, hogy minden engedélyt megszerezzenek, és ne merüljön fel eljárási hiba. Eszerint a leghamarabb jövő héten kerülhet a plénum elé. A PSD egyébként kezdeményezte, hogy hívják össze még kedden a plénumot, de a javaslatot leszavazták.

Ha hihetünk Raluc Turcan munkaügyi miniszternek, jelenleg mintegy 9500-an (bírók, ügyészek, diplomaták, parlamenti tisztviselők, pilóták, pénzügyőrök, bírósági jegyzők, katonák, belügyi alkalmazottak) kapnak speciális nyugdíjat, melynek átlagértéke 9600 lej. Összehasonlításképpen: a közönséges nyugdíjak átlagértéke 1500 lej körül mozog – 4,9 millió nyugdíjas próbál megélni ebből. További 2,7 millió nyugdíjas még ennél is kevesebbel kell beérje.

Hirdetés