Meghalt Mircea Duşa volt védelmi miniszter, korábbi Hargita megyei prefektus

Az autonómiát hajthatatlanul elutasító volt szociáldemokrata tárcavezető hétfőn hunyt el.

Hirdetés

Súlyos betegség következtében hétfő reggel, 67 éves korában meghalt Mircea Duşa volt szociáldemokrata párti (PSD) belügyminiszter, aki Hargita megyéből került az országos román politikába.

Halálhírét egykori párttársai jelentették be, és a PSD jelenlegi elnöke, Marcel Ciolacu érzelmes sorokban búcsúzott tőle.

„Bármilyen köztisztséget is töltött be, akár védelmi miniszter, akár belügyminiszter, akár a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter volt, akár prefektusként vagy parlamenti képviselőként tevékenykedett, becsülettel és a közérdeket szem előtt tartva tette a dolgát. Nyugodjon békében!” – írta a Ciolacu.

A magyar közösség számára azonban nem feltétlenül ennyire pozitív a róla megmaradó kép.

Mint ismeretes,  Duşa korábban Maroshévíz polgármestere volt – ez a szülővárosa –, majd Hargita megye prefektusává is kinevezték. Volt a megye parlamenti képviselője és védelmi, illetve belügyminiszter is.

Hirdetés

Mindeközben pedig a legkevésbé sem magyarbarátságáról vált hírhedtté.

Esküszegéssel vádolta meg azon magyar politikusokat és köztisztségviselőket, akik önrendelkezést kérnek

a magyar közösség számára, törvényben akarta kötelezővé tenni, hogy minden városban legyen 1918. december 1. utca, de olyan zászlótörvényt is fabrikált, amely mandátumvesztéssel sújtaná azon helyi választott elöljárókat, akik nem hajlandóak akárhova kitűzni a román nemzeti zászlót, vagy a román trikolór színeiben pompázó szalagot viselni megemlékezéseken, ünnepségeken, nyilvános rendezvényeken és házasságkötésekkor.

Hirdetés