Lobogós helyezés
béel
2015. október 22. csütörtök, 13:16
A román politikusok egy részénél kezd kórossá válni a zászlófetisizmus.

Komolyan mondjuk: már unjuk, hogy egyre több olyan román politikusi kezdeményezésről kell beszámolnunk, amely nyíltan vagy burkoltan a magyar közösség ellen irányul, de a termés bőséges, elmenni meg nem lehet mellette.

Most éppen Mircea Duşa, a Hargita megyében képviselői mandátumot szerzett védelmi miniszter nyújtott be olyan törvénytervezetet, amely mandátumvesztéssel sújtaná azon helyi választott elöljárókat, akik nem hajlandóak akárhova kitűzni a román nemzeti zászlót, vagy a román trikolór színeiben pompázó szalagot viselni megemlékezéseken, ünnepségeken, nyilvános rendezvényeken és házasságkötésekkor.

A helyi elöljárók jogállását rögzítő törvényhez benyújtott módosítás indoklásában Duşa kifejti, hogy mindezen kihágásokat ugyan jelenleg is szankcionálja a törvény, de bagatellnek tartja, hogy csupán 2500-tól 5000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Úgyhogy most azzal súlyosbítaná a szankciót, hogy megvonná a polgármesteri mandátumot egy, a polgárok által megválasztott elöljárótól csak azért, mert nem pompázik lépten-nyomon piros-sárga-kékben.

A miniszter szerint az is bizonyítja, hogy a jelenlegi szankció nem elegendő, hogy a közelmúltban is előfordult: egyes hatóságok nem tettek eleget a zászló kitűzésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Mi pedig nem tudunk nem arra gondolni, hogy arra céloz, amikor Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem engedett soviniszta román szervezetek provokatív akciójának, és nem hagyta, hogy visszarakják a városháza tornyára a megszálló román csapatok által 1944-ben kitűzött, a magyarok feletti uralmat jelképező román zászlót.


 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12204
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.
Az önkormányzat a kulturális minisztériumtól várt engedélyt a közbeavatkozáshoz, a minisztérium pedig az önkormányzattól.
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.
Mert a vers is ajándék, főleg ha megosztjuk azokkal, akiket szeretünk.
A kolozsvári Sapientia gondolt egy nagyot: már idén beindulhat a nappali tagozatos alapképzés.
Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
A Sepsi OSK elleni meccsen tolták túl a gyűlölködést a bukaresti csapat szurkolói.