Illusztráció / PortalSM

Megfelelő összegért könnyen megúszhatta a karantént az, aki Peténél érkezett az országba

Éppen kétszáz euróval tömte a zsebét az egyik határőr, amikor lecsapott a korrupcióellenes igazgatóság.

Hirdetés

Ha eddig nem tudtuk volna, hogy miként folyik a sumákolás a határőrök és a karanténköteles határátlépők között, akkor most már ez is világossá vált: csupán megfelelő összegnek kell gazdát cserélnie ahhoz, hogy a magas kockázati besorolást kapott külföldi országokból Romániába érkező polgárok megússzák a két hét szobafogságot.

Az ügyeskedésnek a Korrupcióellenes Igazgatóság vetett véget csütörtökön,

amikor kilenc házkutatást tartott a Szatmár és Máramaros megyében, többek között a petei határrendészet székhelyén és néhány határőr otthonában is. Azzal gyanúsítják őket, hogy kenőpénzt kértek és kaptak egyes beutazóktól, hogy azok megússzák a karantént. Az egyik petei határőr a tettenérés pillanatában éppen kétszáz eurót rakott volna zsebre, ha nem lépnek közbe a korrupcióellenes igazgatóság emberei.

Eredetileg a nemzetközi buszjáratok ellenőrzésére indítottak nyomozást a román hatóságok, amiben a magyar kollégáik is segítségükre voltak.

A feltételezések szerint a beutazók 50 és 100 euró közötti összegeket adtak a határőröknek

– közvetlenül vagy a buszsofőrök közvetítésével. A büntetőeljárást korrupció (kenőpénz elfogadása, megvesztegetés, megvesztegetésben való bűnrészesség) és egyéb bűncselekmények (informatikai csalás, hamis nyilatkozatétel, közokirat-hamisítás) miatt indították a gyanúsított határőrök ellen.

A nyomozásban több szomszédos megye korrupcióellenes munkatársa és a magyar határrendészet is szerepet vállalt.

Hirdetés