Még hogy egy korrupció miatt elítélt exkormányfőtől elveszik a kitüntetést? Galádság! Bíróság elé az elkövetővel!

Gondolta a jó Adrian Năstase. És beperelte az államfőt és a miniszterelnököt.

Hirdetés

Egy magára valamit is adó exminiszterelnök tartja a szavát, még ha egyébként korrupció miatt többszörösen is elítélt exbörtöntöltelék is: Adrian Năstase volt szociáldemokrata párti miniszterelnök (hej, azok a 2000-től 2004-ig tartó daliás idők, amikor egy szocdem politikus érinthetetlen volt a korrupcióellenes hatóságok számára) beperelte Klaus Iohannis államfőt és Ludovic Orban miniszterelnököt, amiért az elnök rovott múltja miatt visszavonta tőle a Románia Csillaga érdemrendet.

Năstase még márciusban indította meg a pert a bukaresti táblabíróságon, ugyanakkor a sajnálatos egészségügyi helyzet miatt az első tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A per tárgya egyszerű: a 2004-ben még államfői babérokra is törő egykori politikus azt szeretné, ha eltörölnék az érdemrend visszavonásáról szóló rendeletet.

Iohannis nem csupán Năstase kitüntetését vonta vissza, hanem olyan, hozzá hasonlóan jogerősen elítélt egykori politikusokét is, mint Miron Mitrea vagy Dan Voiculescu.

Az ügy főszereplőjévé mégis a volt miniszterelnök vált, mivel miatta robbant ki a botrány még december elsején. Történt ugyanis, hogy a kitüntetés birtokosaként őbörtönviseltsége is meghívást kapott az államfői hivatal által a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásra, ő meg persze eleget is tett a meghívásnak.

Hirdetés

A román sajtó ennek nyomán háborgott egy sort azon, hogy micsoda dolog már, hogy ilyen alakok is büszkén parádézhatnak a legmagasabb román állami érdemrendek birtokosaként.

Iohannis pedig meglovagolta a közhangulatot, és több börtönviselt politikus érdemrendjét is visszavonta.

A körmünket rágjuk az izgalomtól, indokoltnak tartja-e a román igazságszolgáltatás, hogy többszörösen is elítélt expolitikusok nyugodtan viselhessék az elvileg csak kiemelkedő teljesítményekért járó, legmagasabb kitüntetéseket.

Hirdetés