Még ezer kilométer autópályánk sincsen, ráadásul az erdélyi szakaszok nem nagyon haladnak

Az összes közútjainknak csak az 5,3%-a autópálya, és a többire is ráférne a felújítás.

Hirdetés

2021 végére Romániának még ezer kilométernyi autópályája sem volt.

Egészen pontosan 931 kilométer készült el országszerte, és ez bizony az országutaknak csak mintegy 5,3%-át teszi ki. Ami nem túl nagy dobás tekintve, hogy Magyarországnak például már 2019-ben több mint 1900 km hosszú volt az autópálya-hálózata (ekkor Románia 760 kilométernél járt, amivel 30 kilométerrel rávert Bulgária teljesítményére!), abba pedig kár is belegondolni, hogy Németország több mint 13 ezer kilométernél jár.

A statisztikák szerint a már csaknem ezer (idén már meglehet az ezer!!) kilométernyi autópályánkkal együtt összesen 86 199 km közutunk, amiből 17 530 km (20,3%) országút, 35 096 km (40,7%) megyei út, 33 573 km (39,0%) községi út. Országszerte 1978 km négysávos, 297 km háromsávos és 36 kilométer hatsávos utunk van.

Ami ennél is rosszabb hír, hogy az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a tavalyi év végére a modern útjaink 31,7%-a, míg a könnyű útburkolattal ellátott utak 40,6%-a volt elavult, vagyis a meglévő útjainkat is fel kéne újítani.

Az autópályákra visszatérve: bár idén már valószínűleg átlépjük a bűvös 1000 kilométeres álomhatárt, a hálózat szaggatottsága még mindig akadályozza, hogy érdemben használhassuk a sztrádákat. Itt van például a számunkra elég fontos, Nagyváradot Brassóval és Bukaresttel összekötő A3-as jelzésű észak-erdélyi autópálya, amelynek a Kolozs és Szilágy megyét összekötő, Vaskapu (Poarta Sălajului) és Magyarnádas (Nădășelu) közötti szakasza még mindig nincs kész. Bár korábban úgy volt, hogy a több mint 40 kilométeres szakaszra elég jó kivitelezőt találtak, aki még halad is (!), azt is figyelembe kell venni, hogy egy bonyolult szakaszról van szó, számos híd és viadukt kialakítására van szükség, ráadásul fölcsuszamlások és egyéb környezeti akadályok is nehezítik a munkálatokat. A felmerült problémák miatt a kivitelező becslése szerint mintegy 250 millió lejes költségkiegészítésre lesz szükség.

Hirdetés

Mindezek mellett a Pro Infrastruktúra Egyesület szerint arra is szükség lenne, hogy az illetékesek feloldják a bürokratikus akadályokat, ellenkező esetben a kivitelező megint nem fogja tudni tartani a jövő év végi határidőt.

A szakaszon jelenleg is mintegy ezer ember dolgozik, de még ennél is többre lenne szükség, hogy haladni lehessen. Szóval még mindig elég messze van az észak-erdélyi autópálya végleges átadása.

Hirdetés