Mától a programozók is adóznak, sutyiban szüntették meg az egyetlen román sportnapilapot – szerdai hírek

És még az is lehet, hogy határidő előtt átadnak egy útszakaszt Romániában.

Hirdetés

Mostantól még a programozók is adót fizetnek

November 1-jétől érvénybe lépett a költségvetési hiányt csökkenteni hivatott törvény, amelyet felelősségvállalással fogadott el a kormány. A változtatások között az egyik legszembeötlőbb, hogy mostantól kezdve az eddig adómentességet élvező IT-szektor is kénytelen lesz pénzt fizetni az államkasszába, legalábbis azok az alkalmazottak, akik bruttó 10 ezer lejnél nagyobb fizetéssel rendelkeznek – ami ebben az ágazatban nem ritka. A korábbi gyakorlattal ellentétben ugyanakkor az építőiparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban dolgozók már nem mentesülnek az egészségügyi és társadalombiztosítási adó befizetése alól, igaz egyúttal a minimálbért is megemelték ezekben az ágazatokban: az építőiparban 4582 lej, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban pedig 3436 lej lesz a bruttó minimálbér.

„Az éj leple alatt” szűnt meg az egyetlen román sportnapilap nyomtatott változata

Stílszerűen halottak napján „halt meg” az egyetlen román sportnapilap, a Gazeta Sporturilor nyomtatott változata: a november 1-jei lapszám volt az utolsó, amely papír formában megjelent. Nem új keletű dolog, hogy a hagyományos sajtó haldoklik, sok példát láttunk már arra, hogy a gazdasági válság, a növekvő nyomdai költségek és ezzel párhuzamosan a csökkenő olvasottság együttesen nyomtatott lapok megszűnéséhez vezettek. A különös ez esetben inkább az, hogy október utolsó napján a lap munkatársai még nem is tudtak róla, hogy éppen az utolsó nyomtatott számot szerkesztik. Ők is csak szerdán, a kiadó által küldött tájékoztató e-mailből (!) szereztek róla tudomást, hogy a papírkorszaknak lőttek, ezentúl csak a Gsp.ro portálon fut tovább a projekt, ráadásul 9 munkatársat, köztük Cătălin Tolontan felelős szerkesztőt is menesztenek. A Gazeta Sporturilort és a Libertatea bulvárlapot is kiadó Ringier az eladások drasztikus csökkenésével, illetve a papírárak és nyomdai költségek emelkedésével indokolta a lépést. Érdemes azonban megjegyezni, hogy minderre egy hónappal azután került sor, hogy menesztették Cătălin Țepelin főszerkesztőt is. A kiadó részéről a főszerkesztő együttműködési hajlandóságának hiányával indokolta az elbocsátást, de Țepelin szerint azért tették félre, mert a szerkesztőség ellenállt annak, hogy a kiadó a tulajdonosi kör kereskedelmi érdekeinek vesse alá a munkájukat. Később a lap munkatársai konkrétumokat is feltártak egy közös közleményben: szerintük több ízben érkeztek hozzájuk olyan kérések „felülről”, hogy a menedzsment képviselőinek még a megjelenés előtt mutassák meg azokat a cikkeket, amelyek a lapban hirdető fogadóirodákkal kapcsolatosak. Ennek a szerkesztőség a főszerkesztővel együtt ellenállt. Tavaly egyébként a Libertatea újságíróinak munkájába is megpróbáltak felülről belenyúlni, amikor a lap egy olyan ingatlanfejlesztő társaságról cikkezett, amelynek egyik vezetője az újságot kiadó Ringer vezetőtanácsában is helyet foglalt. A két lap, a Gazeta Sporturilor és a Libertatea szerkesztőségeit különben szét is választják, utóbbi még a hónap elején új helyre költözik. A Gazeta Sporturilor jövőre ünnepelte volna a nyomtatott lap megjelenésének 100. évfordulóját.

Ilyen se volt még: határidő előtt átadhatnak egy épülő útszakaszt Romániában

A tervezett Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út Bihar és Biharszentandrás közötti 18,96 kilométeres szakaszáról van szó, amelyet 2022-ben kezdett el építeni az osztrák Strabag vállalat. Bár a szakasz átadásának határideje jövő márciusban lenne, a közúti beruházásokat árgus szemekkel figyelő Pro Infrastruktúra Egyesület szerint, ha ilyen ütemben haladnak a munkálatok, az átadásra már december 15–20. környékén sor kerülhet. Ezzel az osztrák vállalat két decemberi rekord megdöntésére is esélyes, hiszen az észak-erdélyi autópálya (A3) szintén általuk épített Maroskece és Aranyosgyéres közötti 15,7 kilométeres szakasza is elkészülhet az év végére, ezzel pedig kilenc hónappal a határidő előtt végeznének. A egyesület szerint 15 év alatt egyetlen kivitelező sem volt képes ilyen bravúrra az országban. Na persze ezek még csak latolgatások – nehogy a rossz idő vagy bármi közbeszóljon.

Hirdetés