Másodszor már nem mentették meg: nyomozhat a DNA a korrupcióval gyanúsított volt egészségügyi miniszter ellen

Floran Bodog mentelmi jogát felfüggesztette a szenátus.

Hirdetés

Nehéz hónapok várnak Florian Bodog volt egészségügyi miniszterre, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenlegi szenátorára: a felsőház szerdán jókora többséggel helyt adott a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérésének, és megvonta a mentelmi jogát.

Így a korrupcióellenes ügyészek szabadon nyomozhatnak az ellene felmerült vádak – közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés – kapcsán.

A szenátorok 94-24 arányban, egy tartózkodás mellett hagyták jóvá, hogy az ügyészség szabadon vizsgálódhasson az ügyben.

Ezzel elfogyott Bodog szerencséje, ugyanis

nem ez az első alkalom, hogy a DNA kikérte a parlamenttől, először azonban nemet mondtak neki.

Konkrétan az történt, hogy a szenátus jogi bizottsága 2019-ben egyszerűen leszavazta a kérést.

A bizottság akkori elnöke, Robert Cazanciuc szerint nincs ebben semmi különös: Bodog tisztázta magát az ülésen, a kilenc tagú bizottságból öten mellé álltak, ketten tartózkodtak, és csak ketten szavaztak a büntetőeljárás engedélyezése mellett.

Ezen azért nem érdemes csodálkozni, akkoriban ugyanis még masszívan PSD-többségű volt a parlament, így aztán az akkori kormánypárti honatyák nem hagyták, hogy az ügyészek csak úgy össze-vissza vizsgálódjanak egy társuk ellen.

Hirdetés

A tavalyi év végén megtartott választások nyomán azonban új összetételű parlament alakult, így most már nem volt akadálya annak, hogy a DNA ismételt kérésére megvonják a mentelmi jogát.

Bodog egyébként a szavazás előtt felszólalva az ártatlanságát hangoztatta,

ugyanakkor nem kérte szenátortársait arra, hogy utasítsák el az ügyészség kérését, mivel állítása szerint nincs rejtegetni valója, és nem fél az igazságszolgáltatástól, sőt bízik benne.

Pedig van aggódni valója bőven, a DNA szerint ugyanis még miniszterként közbenjárt, hogy személyi tanácsosa 12 hónapon keresztül felvehesse fizetését, noha egyetlen alkalommal sem jelent meg a munkahelyén, így persze nem is láthatta el a munkaszerződésében rögzített feladatokat. Bodog 2017 februárja és 2018 januárja között alá is írta a fiktív munkatársnő jelenlétét igazoló jelenléti íveket, aki összesen 77 985 lejt kapott a fiktív szolgáltatásaiért.

Ezért pedig könnyen megtörténhet, hogy Bodogra nem fiktív vádemelés és még kevésbé fiktív ítélet vár.

Hirdetés