Második világháborús óvóhelyet alakítottak kiállítótérré Brassóban

Brassóban adva volt a helyszín, amit tartalommal kellett megtölteni, Kolozsváron éppen fordított helyzet áll fenn. A különbség: 15 millió euró.

Hirdetés

A második világháború idején óvóhelyként és lőszerraktárként szolgált a brassói Várkert sétány alatti, sziklába vájt alagútrendszer, ami önmagában elég izgalmas ahhoz, hogy a látogató kíváncsi legyen rá. Idegenforgalmi vonzerejét kihasználva tavaly ősszel először nyitották meg az érdeklődők előtt, akik legfeljebb 15 fős csoportokat alkotva, ingyenesen térhettek be katakombákba. Egy év sem telt el azóta, és a helyszínt újraértelmezték:

itt hozták létre Románia első újmédia-művészeti múzeumát.

Az angolosan Brassó Underground Museumnak elnevezett kiállítóhely, melyet a korábban betöltött szerepére való tekintettel BUM-ként rövidítenek, megihlette a művészeket, akik felsorakoztatták az újmédia összes eszköztárát – tükröket, ultraibolya fényeket, világító diódákat, képernyőket, hangszórókat és egyéb digitális kütyüket, stb. – az optikai illúziók és tükröződések érdekében.

Az alkotások többsége interaktív, céljuk felébreszteni a befogadók játékos kedvét. Ez az első ilyen jellegű kiállítás Romániában, melyet egy hetven éve használaton kívüli katakombában hoztak létre. Amennyiben elnyeri a látogatók tetszését, a kiállítás állandó jelleget ölt.

Ha Brassóban először az izgalmas helyszín volt adott egy múzeum létrehozásához,

amit a rendelkezésre álló anyagi lehetőségeknek megfelelőn meg kellett tölteni tartalommal, Kolozsváron fordított helyzet áll fenn. Az Erdélyi Történeti Múzeumnak nincs akkora tere, hogy 21. századi igényeknek megfelelően bemutassa a birtokában lévő, közel félmillió kiállítási tárgyat, főleg annak fényében, hogy az intézmény állandó tárlata hosszú idők óta átszervezés alatt áll.

Sokan felkapták a fejüket a hírre, hogy az országos helyreállítási tervben 15 millió eurót hagytak jóvá egy múzeum létrehozására a Kolozsvár melletti Szászfenesen. Az Erdélyi Történeti Múzeum gyűjteményén alapuló projektről annyit lehet tudni, hogy az erdélyi identitást és az itt élő nemzetiségek konfliktusait fogja bemutatni egy 12 hektáros területen. Kulturális és oktatási funkciót is szánnak az komplexumnak, melynek közelében sportolásra és szabadidő-eltöltésre is alkalmas zöld övezetet alakítanak ki.

Egyébként a jól hangzó tervek kapcsán máris kifogások merültek fel.

Hirdetés

A leendő intézmény nevébe kötöttek bele, mely így hangzik: az Erdélyi Identitások és Konfliktusok Múzeuma (Muzeul identităților și conflictelor transilvănene, rövidítve MUTRA). Egyrészt a civilek szerint nem a békés együttélést szolgálja, ha az erdélyi nemzetiségek közötti konfliktusokat már eleve a nevében megjeleníti az intézmény, másrészt a MUTRA rövidítés sem hangzik valami jól.

Mindemellett az is elgondolkodtató: valóban Románia legzsúfoltabb községe, a csúcsidőben nehézkesen megközelíthető Szászfenes a legideálisabb helyszín egy ekkora beruházás megvalósítására? Hogy fognak oda kijutni a turisták? Vagy nem ők lennének a célközönség?

Hirdetés