Már ott tartunk, hogy több romániai gyerek születik császárral, mint természetes úton, és ez nagy baj

Túl sokan vállalják a kockázatot, csak mert félnek a szülési fájdalmaktól.

Hirdetés

Románia a második helyen áll a császármetszéssel világra jött babák tekintetében az EU-s tagállamok közül az Eurostat 2017-es adatai alapján. Eszerint a legtöbb újszülött Cipruson jön világra császárral (54,8 %), utána következik Románia (44,1), Bulgária (43,1), Lengyelország (39,3) és Magyarország (37,3).

A legkevesebben Finnországban születnek nem hagyományos módon (16,5 %).

2017 óta ráadásul tovább romlott a helyzet: egy nemrég lezajlott parlamenti vita során Emanuel Botnariu, a szenátus közegészségügyi bizottságának tagja arról beszélt, hogy ez az arány már a 60 százalékot (!) is meghaladta az országban, ami szerinte simán vészjelzésszámba megy.

Kizárt ugyanis, hogy ilyen sok esetben indokolt lett volna az amúgy veszélyes eljárás, sokan csak gyorsabban túl akartak lenni a dolgon, így meggyőzték/lefizették az orvost, hogy gyorsabban túl is legyenek a dolgon.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke, Adela Cojan szerint egyébként Romániában katasztrofálisan alacsony a születési ráta, és akkor ráadásul még ez is. Mint mondta, a császármetszés jóval nagyobb kockázattal jár az anyukákra nézve, mint a hagyományos szülés, így a szülészorvosoknak le kéne beszélni mindenkit a császármetszés nem indokolt alkalmazásáról.

Hirdetés

Később hozzátette: a háziorvosokat is igazán be lehetne vonni a „kismamák megnevelésébe”.

Adela Cojan végül belengetett holmi szigorú ellenőrzéseket, amely során mindenkinek a körmére néznek, és bokák is meg lesznek ütve. A biztosítóelnöknek már csak azért is olyan fontos, hogy minél több anyát rávegyenek a természetes szülésre, mert egy ilyenért csak 1600 lejt fizetnek, míg egy császármetszés után 2700-at.

A császármetszéssel járó kockázat viszont valóban nem játék, nem véletlen, hogy a fejlettebb országokban szigorú szabályrendszerhez van kötve az eljárás, és csak akkor alkalmazzák, ha tényleg nincs más kiút.

Hirdetés