Már nemcsak Európa, hanem a világ egyik legnagyobb lúzerei vagyunk járványfronton

Kelet-Európában általában nagy a baj, de mi még ebből a mezőnyből is kiemelkedünk. Persze rossz értelemben.

Hirdetés

Alig több, mint 42 ezer tesztet végeztek országszerte az utóbbi 24 órában (hétköznapi üzemmódban átlagosan 70 ezer közül mozog a tesztek száma), mégis 11 725 új fertőzöttet regisztráltak, vagyis az elvégzett tesztek csaknem egyharmada pozitív lett, ami eléggé ijesztő.

Főleg, hogy a hivatalos adatok mindig csalókák, hiszen a valóságban mindig sokkal nagyobb a fertőzöttek száma, mint ami a statisztikákban megjelenik. Adrian Streinu-Cercel orvosprofesszor szerint például minden nyilvántartásba vett fertőzött „mögött” ott van még 7–8 másik, akiknek a zöme valószínűleg tünetmentes hordozó, nem is tud róla, hogy fertőzött, így zavartalanul adja tovább a vírust mindenkinek a környezetében.

Az elmúlt nap során 381 új áldozatot szedett a járvány, emellett a szakemberek 8 korábbi halálesetet is a vasárnapi járványjelentésben rögzítettek.

Már 1846-an vannak intenzív osztályon, de ez a szám csak azért növekszik még, mert időközben a lehetőségekhez mérten próbálják bővíteni ezeket az osztályokat. A valóságban ennél sokkal több ember szorulna intenzív terápiás ellátásra, csak nem férnek el; nem véletlen hogy már külföldre szállítjuk a súlyos esetek egy részét.

Kórházi ellátásra összesen már 20 323-an szorulnak.

Egész Kelet-Európa elég cudarul áll kovidfronton, de Románia – ahol minden 5. percben meghal egy koronás – még a térséghez képest is „szépen teljesít”.

Hirdetés

Bár össznépességét tekintve Kelet-Európa a világ lakosságának mindössze 4%-át képviseli, az aktuális koronás esetek tekintetében a globális fertőzések 20%-át innen jelentik. Ez szépen megmutatja, mennyire durva következményei vannak az alacsony átoltottságnak, a szóban forgó országokban ugyanis nem nagy divat az oltakozás.

Ukrajna és Oroszország mellett Románia a harmadik ebből a brancsból, ahol a 4. hullámban a legtöbb elhunytat jelentették. A Reuters hírügynökség összeállítása szerint ennek az egyik fő oka, hogy a térség polgárai nem igazán bíznak az egészségügyi rendszerükben (ide vezethető vissza az alacsony átoltottság is).

Szóval megint ott vagyunk, mint a legtöbb dologban a világon: szégyenpadon. A delta variáns viszont nem is kívánhatott volna jobb játszóteret ennél.

Hirdetés