Már Nagylaknál is megbénították a forgalmat a tiltakozó gazdák, hidrogénnel fognak közlekedni a kolozsváriak – hírmix

És máris zajlik a kampányháború a PNL és a PSD között – most éppen Temes megyében.

Hirdetés

Megkezdődött 2024, a véget érni nem akaró kampány és kampánybakik éve (sóhaj)

Mivel Romániában választási szuperév lesz az idei – európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztás is lesz – jobb ha már most hozzászokik, hogy drága öltönyös, gyanús alakok szórólapjait, plakátjait, hazug ígéreteit fogja látni és hallani csaknem egész évben. Most például a Temes megyei PSD elnöke, Alfred Simonis akadt ki azon, hogy a román posta a megyében kihordott nyugdíjak szelvényei mellé a helyi PNL szórólapjait is kézbesítette a címzetteknek.

A szórólapokon Alin Nica Temes megyei tanácselnök, egyben a PNL Temes megyei elnökének, illetve Ionuț Sîrbu, a párt lugosi elnökének neve és képmása látható, és konkrétan hozzá vannak tűzve a nyugdíjszelvényekhez. Simonis a Facebookon közölte, magyarázatot kér a Román Postától, illetve az Országos Nyugdíjpénztártól az eljárás jogszerűségét illetően, egyúttal Adrian Lulciucot, a posta Temes megyei regionális igazgatóját is felszólította a lemondásra. Alfred Simonis bejegyzése alatt különben egy polgár megjegyzi hozzászólásban, hogy a PSD jobban járna, ha a szerzői jogok megsértése miatt tenne panaszt az ügyben, hiszen szerinte ezt a kampánygyakorlatot Victor Ponta vezette be 2014-ben… Egy jó tanács az egészsége megőrzése érdekében: ha akármilyen párt akármilyen szórólapját megtalálja a postaládájában, köpje le, és dobja a szemétbe.

Már a nagylaki határátkelőnél is akadályozzák a forgalmat a tiltakozó gazdák

Pénteken már a nagylaki határátkelőnél is akadályozták a forgalmat a tiltakozó gazdák, akik traktorokkal, mezőgazdasági gépekkel vonultak lassan a Nagylak I és Nagylak II határátkelőket összekötő utakon, jelentős torlódást okozva. A gazdák a fuvarozók szerdán kezdődött tiltakozó akciójához csatlakoztak, akik Bukarest körgyűrűjén és az ország több megyéjében is akadályozzák a forgalmat. A fuvarozók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) magas ára, illetve az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak, de azt is kifogásolják, hogy az ukrán gabonát az országon keresztül külföldre szállító teherautókat a hatóságok szerintük nem ellenőrzik ugyanolyan szigorúan, ahogy a többieket. A gazdák is kifogásolják a piaci árakat leverő ukrán gabonaimportot, de emellett a gazdatámogatások késlekedése, illetve az aszálykárokra ígért támogatás elmaradása is kiverte náluk a biztosítékot. Bukarestbe egyelőre nem jutottak be a tiltakozók, a csendőrség kiszűri, és félreállítja őket a város bejáratainál arra hivatkozva, hogy nincs érvényes engedélyük a tiltakozó akcióra. Eközben Diana Șoșoacă szenátor asszony pénteken benyújtott egy kérvényt a gazdák nevében egy 10 napos bukaresti tüntetésre. Miközben Florin Barbu mezőgazdasági miniszter azzal védekezett, hogy tőle még senki sem kért találkozót, holott a minisztériumának ajtaja nyitva áll a tárgyalni akarók előtt, addig Marcel Ciolacu péntek délután fogadta a gazdák és fuvarozók képviselőit.

Emil Boc újabb tömegközlekedési premierre készül

Kolozsvár tömegközlekedési premierekre szakosodott polgármestere, Emil Boc a nagyratörő kincses városi metrótervek után bejelentette, hogy a város újabb buszokat vásárol a helyi tömegközlekedés számára, ezek pedig országos kísérleti projektként hidrogénmeghajtású buszok lesznek. A gyakorlatilag csaknem zéró károsanyag-kibocsátású hidrogén üzemanyagcellás buszok beszerzését európai uniós forrásokból fogják finanszírozni. Hogy pontosan mikor állnak szolgálatba az új járművek, arról egyelőre nincs hír. Kolozsvár különben már 2020-ban készült erre a beszerzésre, ám a járvány miatt elhalasztották a projektet.

Hirdetés