Már most sem olcsó mulatság a medvék etetése, de ezután a gatyája is rámehet annak, aki műveli

Drasztikusan növelik a bírságokat.

Hirdetés

Közismert, hogy a túlszaporodott medvék egyre több gondot okoznak a hegyvidéki településeken, baromfiudvarokba, házakba törnek be, és embereket is megtámadnak.

Mindennek ellenére akadnak olyanok, akik leragadtak a gyerekkori kedves plüssmacik képzeténél, és azt hiszik, az élő medve is ugyanolyan ártalmatlan játékszer.

Ezért aztán ha összefutnak velük, azzal próbálják bizonyítani, hogy ők környezetbarát jóemberek, hogy etetni kezdik őket.

Márpedig ez egyrészt veszélyes, mivel valamivel durvábban el tudnak bánni az emberrel, mint egy plüssmaci, ráadásul ezzel hozzászoktatják a nagyvadat ahhoz, hogy az emberek közelében élelemforrás található, másrészt éppen ezért tilos is.

Olyannyira, hogy bírság is jár érte.

De a jelek szerint ennek összegét jelenleg sokan kifizethetőnek tartják.

Ezért aztán a környezetvédelmi tárca úgy döntött, hogy

drasztikusan növeli a bírságok összegét.

Szép Róbert államtitkár szerint meg akarják akadályozni, hogy jogosulatlan személyek etethessék a nagyvadakat, ezért szigorításról szóló törvénymódosítást dolgoznak ki.

Hirdetés

A tervezet része az is, hogy szigorúbban büntetik azokat, akik a települések környékén, a természetben dobják ki a háztartási hulladékot, és az ellenőrzések is gyakoribbak lesznek.

Emellett kikérték a környezetvédelmi őrség álláspontját is arról, mekkora összegű bírságot rójanak ki azokra a magánszemélyekre, akik etetik a medvéket.

Az államtitkár szerint jelenleg 3000 és 6000 lej közötti bírság róható ki a medvék etetéséért, de

a minisztérium megkétszerezné, sőt akár meg is háromszorozná az összeget.

Ami jól hangzik, de azért egy kis zavar lehet valahol az Erőben.

Az elmúlt hetekben ugyanis több ízben is érkezett hír arról, hogy medvék etetése miatt bírságoltak embereket, például itt és itt, de mindegyik esetben csupán 500 lejes bírságot róttak ki.

Az irány minden esetre jó.

Hirdetés