Már két idős beteg is meghalt, mert oktalanul halogatták a kivizsgálásukat egy sürgősségi kórházban

A hónap elején elhunyt idős nő előtt volt még egy durva eset.

Hirdetés

Két beteg is meghalt az utóbbi időben Constanțán a nem megfelelő (jobban mondva nem létező) orvosi ellátás miatt.

Korábban írtunk róla, hogy a helyi sürgősségre a hónap elején mellkasi fájdalmakkal vittek be egy 70 éves nőt, aki 14 óra hasztalan várakozás után a fia karjaiban halt meg, holott zöld kódot kapott érkezésekor, ami azt jelenti, hogy 60 percen belül el kellett volna látni.

Most egy 38 éves Constanța-i férfi mesélte el, hogyan halt meg édesapja az orvosok nemtörődömsége miatt.

A szintén 70 éves férfit még tavaly szeptember végén vitték be szintén mellkasi fájdalmakkal, és nehéz légzéssel a megyei kórházba. Mint utólag kiderült, a férfinek tüdőgyulladása volt, ám, miután a mentő megérkezett a megyei kórház sürgősségi részlegére, a férfit három órán át kint hagyták az előcsarnokban egy hordágyon.

Közben a kétségbeesett beteg felhívta a fiát, aki elkezdett cirkuszolni az ügyeletes nővérekkel, ám ők műszakváltásra hivatkozva lelegyintették a dühös férfit.

Később több orvos is azt mondta, hogy az idős férfi állapota nem válságos, és hogy háziorvoshoz kellett volna mennie.

Hirdetés

Közben a férfit a katonai kórházba utalták be, 30 órával a rosszulléte után azonban végre kiderült, hogy súlyos az állapota, így visszaküldték a megyei kórházba, ahova először vitték, mert ott vannak a megfelelő orvosi eszközök.

A megyei kórházban megint azt mondták az idős férfinak, hogy az állapota nem súlyos, néhány órával később mégis meghalt.

A nemtörődömség mellett az orvoshiány is nagy gondolt jelent az országban, emellett pedig van még egy jelenség a háttérben. A sürgősségi orvosok egy része már egy ideje felhívta a figyelmet arra, hogy a sürgősségi kórházakba érkező páciensek nagy részének egyáltalán nem sürgős a problémája, a háziorvossal vagy egy specialistával is el tudná intézni a dolgot. Az ilyen betegek azonban lefoglalják az orvosok idejét – hiszen elküldeni senkit sem lehet –, így sokszor nem jut idő a valóban sürgős esetekre.

Hirdetés