Már a sokszínűségéről híres Temesváron sem tolerálják más országok zászlóit a román mellett

Az Európa kulturális fővárosi címére készülő bánsági városban nyolc évig senkit sem zavart, hogy a polgármesteri hivatal kitűzte a testvérvárosok országainak zászlóit a városháza elé. Most leszedetnék az összeset.

Hirdetés

Nincs abban semmi rendkívüli, ha egy város, mely büszke nemzetközi kapcsolataira, országzászlók kitűzésével tiszteli meg testvérvárosait. Így tett Temesvár is, amikor 2014-ben a városháza előtt felsorakoztatta testvértelepülések országainak lobogóit. Nyolc évig senkit sem zavart, pedig az elmúlt években is érvényes volt a székelyföldi notórius zászlóüldözők által gyakran emlegetett 1994-es törvény, mely szigorúan értelmezve tiltja, hogy a román zászló mellett más lobogókat is kitűzzenek középületekre.

Temesvár az olaszországi Faenza, Treviso és Palermo, a németországi Gera és Karlsruhe, a franciaországi Mulhouse és Rueil-Malmaison, a magyarországi Szeged, valamint a szerbiai Újvidék városával ápol testvértelepülési kapcsolatot.

A zászlókkal szembeni tolerancia valamilyen titokzatos oknál fogva a napokban elfogyott: a prefektusi hivatal átiratban szólította fel a polgármesteri hivatalt az eltávolításukra. Temesvár német származású polgármestere, Dominic Fritz érzékelhetően nincs hozzászokva, hogy zászlók miatt vitatkozzon. Saját felelősségre úgy döntött, hogy

„a nagy európai családhoz tartozás jelképeként”, és a „Temesvár soknemzetiségű és toleráns szellemiségének bizonyítékaként”

visszautasítja a Temes megyei kormányhivatal felszólítását a zászlók eltávolítására.

Hirdetés

Mint mondta, a román zászló kitűzését szabályozó törvény zavaros időkben, 1994-ben született. Szigorú értelmezése szerint csak akkor szabad más ország zászlaját kitűzni a román zászló mellé, amikor az illető országból érkezett hivatalos küldöttséget fogadnak. A mai realitások figyelembe vételével szükség van a törvény módosítására, figyelmeztette a Temes megyei parlamenti képviselőket az elöljáró.

A Bánság fővárosa az évszázadok során méltán volt büszke kulturális és etnikai sokszínűségre, többek között erre fektette a hangsúlyt akkor is, amikor megpályázta és sikeresen elnyerte Európa kultfővárosi címét.

Hirdetés