Már a kórházak is eléggé megérzik az omikron terjedésének újabb megugrását

Intenzív osztályra szerencsére kevesen kerülnek, de sok helyen megháromszorozódott pár hét alatt a fertőzésszám.

Hirdetés

Már megírtuk, hogy az utóbbi hetekben egy hosszabb nyugodt periódus után ismét megugrott a koronavírusos esetek száma. Ez a jelenség már a kórházakban is egyre jobban érezteti a hatását, Kolozsváron például megduplázódott, Iaşi-ban és Bukarestben megháromszorozódott a kórházba utalt esetek száma az elmúlt két hét során.

Kolozsváron jelenlég 60 koronavírusos beteget kezelnek a kórházban – ez Bukarest után a legnagyobb szám –, közülük nyolcat az intenzív osztályon.

A bukaresti Matei Balş Intézet mind a 4 – 2 gyerek és 2 felnőtt –, egyenként 60 férőhelyes kovidosztálya tele van jelen pillanatban, az egyetlen szerencse, hogy nagyon ritkák a súlyos esetek. A Grigore Alexandrescu Kórházban újranyitják a gyerekeknek szánt kovidosztályt, a fiatal fertőzötteket ugyanis már nem tudják átszállítani a Matei Balş Intézetbe, mint eddig, a Victor Babeş Kórházban pedig bővíteni fogják a koronásoknak szánt helyek számát.

A szakemberek ugyanakkor azt mondják, nincs ok a pánikra, a lakosságot viszont óvatosságra intik. Természetesen teljesen rendben van az, hogy a nyári időszakban mindenki a szabadságát, a nyaralását tervezgeti, de azért nem szégyen a zsúfolt helyeken maszkot viselni, és betartani az alapvető járványügyi óvintézkedéseket.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a múlt héten kétszer többen fertőződtek meg, mint egy héttel korábban, így a nyár végére valószínűleg egy újabb járványhullámmal számolhatunk, amit az omikron legfertőzőbb variánsa, a BA.5-ös jelzésű alváltozat okoz. A tárcavezető szerint az sem kizárt, hogy augusztus végére elérjük a napi tízezres esetszámot. Újabb korlátozásoktól azonban ebben az esetben sem kell tartani, a szakhatóság maximum javaslatokat tesz a lakosság számára.

Hirdetés