Már a háziorvosok is azt mondják, hogy az iskolai nyáltesztelés pénzkidobás…

Nem is túl pontosak, ráadásul az illetékes szervek még nem is engedélyezték őket. Hogy lesz ebből járványkezelés?

Hirdetés

Egyre több szakértő teszi egyértelművé, micsoda éktelen pénzkidobásnak vagyunk már megint tanúi. A rendszeres iskolai nyáltesztelés ugyanis elméletben nagyon jó, de a gyakorlatban aligha lesz eredménye.

Valentin Boldea galaci háziorvos szerint például egyetlen illetékes európai szerv sem hagyta eddig jóvá a nyálmintával működő koronavírus-teszteket, így ezek léteznek ugyan, de nincsenek kidolgozva a felhasználásukhoz szükséges standardok. Az ötlet, hogy minden diákot leteszteljünk, jó, hiszen főleg a gyerekeknél jellemző az, hogy sokan tünetmentesen esnek át a betegségen. Csakhogy a nyáltesztek nem pontosak, így nem valószínű, hogy meghozzák a kívánt hatást.

Azzal kapcsolatban is komoly problémái vannak, hogy a teszteket otthon, a szülők felügyeletével is el lehet végezni. Boldea a jelek szerint ismeri a román néplelket, mert kiemelte, hogy utólag senki sem tudja ellenőrizni, valóban megfelelőképpen (és a megfelelő személyen) végezték-e el a tesztet.

Ebben mondjuk vastagon van valami.

Hirdetés

Egy nagyszebeni háziorvos is a tesztek pontatlanságát emelte ki, felidézve egy kiskorú páciens esetét, akinek már Covid–19-re jellemző tünetei is voltak, a nyálteszt viszont két alkalommal is fals negatív eredményt adott. Így aztán most az iskolákban is megtörténhet, hogy sok diák fals negatív teszteredménnyel a zsebében fogja zavartalanul terjeszteni a vírust.

De legalább elköltünk egy rakás pénzt nyáltesztekre.

Hirdetés