Már 17 ezren megfertőződtek az iskolákban, de az online oktatás elrendelésének terhét senki sem vállalja szívesen

Az iskolaigazgatók bármikor kérhetik az online oktatásra való áttérést, ha a helyzet súlyossága megkívánja. Kár, hogy erről a lehetőségről a diákok és szülők országos szervezetei nem tudnak.

Hirdetés

Az oltottak és oltatlanok közötti általános társadalmi megosztottság az iskolák szintjén is megmutatkozik: a szülők, a diákok és a pedagógusok egy része azért aggódik, mert 6 ezrelék fertőzöttségi ráta felett is nyitva maradhatnak az iskolák – ők az online oktatásra való áttérést sürgetik –, egy másik részük éppen az ellenkezőjét szeretné elérni, de a diákok oltását nem, legfeljebb non-invazív tesztelését támogatják.

Az oktatási tárca minden elvárásnak eleget akar tenni,

így hát nemrég rásózta a nyitva- vagy zárvatartásról szóló döntést az iskolákra, közben pedig beszerzett 70 millió nyáltesztet, melynek hatékonyságát a szakértők cáfolják. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a hétvégén nem kevés arroganciával reagált a szülők és a diákok országos szervezetei által megfogalmazott javaslatra, miszerint az iskolák dönthessék el, hogy online vagy offline tartják meg a tanórákat. Olyasmit kérnek, amire már van törvényes keret:

mielőtt bármit is kérnének (mármint a szülők és a diákok), előbb tájékozódniuk kellene, mondta a tanügyminiszter.

Az oktatási tárca az egészségügyi minisztériummal közösen nemrég tett közzé egy 14 oldalas rendeletet, mely Cîmpeanu szerint mindenre megoldást nyújt. Az országban van 17 632 iskola. Mivel a helyzet súlyossága és kezelési lehetőségei iskoláról iskolára változik, két világos általános elvet fogalmaztak meg számukra: ha egy osztályban fertőzött gyereket regisztrálnak, felfüggesztik a jelenléti oktatást az osztály szintjén, illetve ha egy iskolában az osztályok fele otthon marad, akkor az egész iskolára kiterjesztik az intézkedést.

A speciális helyzetekre a rendelet két cikkelye ad megoldási lehetőséget, mozgásteret adva az iskoláknak. Ezek alapján bármelyik iskola kérheti az online oktatást a tanfelügyelőségtől, ha például túl sokan betegedtek meg, nincs ki órát tartson, túl magas a fertőzési ráta, esetleg a szülők nem engedik az iskolába a gyerekeket. A döntés meghozatalához persze szükség van arra, hogy

az iskolák vezetői ismerjék intézményük aktuális valóságát, például a fertőzött pedagógusok/diákok pontos számát.

A tanfelügyelőségek minden kérést jóvá fognak hagyni, erről ma egyeztettek a tárca és megyei tanfelügyelőség képviselői.

Hirdetés

A másik cikkely azt teszi lehetővé, hogy a megyei közegészségügyi igazgatóságok és a vészhelyzeti bizottságok rendeljék el a jelenléti oktatás felfüggesztését, szintén az iskolák kérésére. Cîmpeanu határozottan elítélte azt, hogy az iskolaigazgatók próbálják elhárítani a döntés felelősségét, központi döntésre várva. Az igazgatóknak meg kell érteniük, hogy a felelősség a kezükben van, nyomatékosította.

A legutóbbi tájékoztatás szerint eddig több mint 17 ezer fertőzést regisztráltak az iskolákban, ebből 13 ezer diák vagy előkészítős.

Hirdetés