Illusztráció / Pixabay

Magyarországi leágazása is lenne a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi útnak, csak a román fél is bólintson rá

A Nyugati Szövetség legfontosabb projektje egyre közelebb kerül a megvalósításhoz, ráadásul Magyarország is érdeklődést mutat iránta.

Hirdetés

Rég nem hallottunk az eredetileg a gazdasági önrendelkezésért síkra szálló Nyugati Szövetségről: a hangzatos tervekkel előálló négy nagy megyei jogú város (Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár) lendülete megtorpant, amint Erdéllyel, a Bánsággal és a Partiummal barátibb viszonyt ápoló kormánykoalíciók foglalták el a bukaresti Victoria-palota bársonyszékeit, aminek köszönhetően több pénz csurrant-cseppent a PNL-s önkormányzatok kasszájába.

A szövetségnek sok jó távlati elképzelése volt, melyek alapot teremtettek arra, hogy ismét Erdély elszakításának rémképével riogassák a szövetségből kimaradó többséget. Ahogy várható volt,

a lufi gyorsan elszállt, de maradt legalább egy fontos terv,

mely – bármennyire is hihetetlen – megvalósulni látszik. Ez az Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi út projektje, melynek már készül a megvalósíthatósági tanulmánya.

Mivel közben Magyarország is építi a Kecskemétet Békéscsabával összekötő M44-es autóutat, mely eleve úgy volt elképzelve, hogy a román határig vezessen, adta magát az ötlet, hogy összekössék a gyorsforgalmi utat az M44-sel. Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke tájékoztatása szerint Magyarországot érdekli a dolog, sőt, már a lehetséges nyomvonalról is szó esett a Békés Megyei Önkormányzat elnökével folytatott tárgyalások alkalmával.

Magyarország számára az lenne ideális, ha az M44-es Békéscsaba-Sarkad-Kötegyán nyomvonalon haladna, és

Szalonta közelében találkozna a partiumi gyorsforgalmi úttal.

A magyar fél vállalta, hogy elkészíti a műszaki tanulmányt, amit elküld az Arad és a Bihar megyei tanácsnak, illetve a román kormánynak is. A két autóút összekapcsolásához egy új határátkelő-hely kiépítésére is szükség lesz.

Hirdetés

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítését augusztusban hagyták jóvá, ezzel párhuzamosan készül az összes szükséges elemzés és engedélyeztetés.

A Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út 119 kilométer hosszú lesz, menetirányonkét két sávval. A beruházás megvalósításának becsült értéke 1,38 milliárd euró, a kivitelezés határideje 36 hónap. A tervek szerint 75 felüljárót és hidat építenek majd a folyóvizek felett, illetve az útkereszteződések kikerülése érdekében.

Nyolc új közúti csomópont kialakítását tervezik,

négyet Bihar megye területén, négyet pedig Arad megyében. Az útvonalon használható legnagyobb sebességet 140 km/órában határozták meg – hangzott el tavaly ősszel a két megyei önkormányzat elöljárójának közös sajtótájékoztatóján, amikor a Nyugati Szövetség legfontosabb projektjének nevezték a gyorsforgalmi utat.

A tervek szerint 2023 tavaszán kezdődhetnek a konkrét munkálatok. A Consitrans kivitelező cég azt ígérte, hogy 2025 végére a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út egyes szakaszain már közlekedni lehetne.

Hirdetés