Magyarázatot vár Románia Magyarországtól a határzárás miatt

Legalább egy hónapig csak kivételes esetekben engednek be külföldi állampolgárokat, és ez aggasztja a román külügyminisztériumot.

Hirdetés

Szeptember elsejétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak kivételes esetben, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A magyar kormány intézkedését nem fogadta kitörő nagy örömmel Románia: a külügyminisztérium a budapesti nagykövetségen keresztül kért mihamarabbi tájékoztatást arról, hogy a döntés miként érinti a román állampolgárokat, pontosabban az országon áthaladó tranzitforgalmat és a határon át ingázó személyeket.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy visszatérnek a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz, mivel a napi fertőzési adatok alapján elmondható, hogy elkezdődött Európában a járvány második hulláma. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, igaz, nem olyan mértékben, mint Európa más tagállamaiban. A magyar kormány szerint jelenleg a behurcolás a legnagyobb veszély, és csak akkor tartható kordában a vírus, ha zárják a határokat.

A tavaszi határzáráshoz hasonlóan, biztosítani fogják a korlátozott sávban történő határátlépést, illetve a humanitárius folyosón való átutazás lehetőségét.

Hirdetés