Magyar polgármestert választottak a román többségű Kisbácsban

Balázs János lett a Kolozsvár melletti község új polgármestere.

Hirdetés

A még nem hivatalos eredmények szerint a Kolozsvár mellett fekvő Kisbács községben Balázs János RMDSZ-jelölt 2018 szavazatot kapott, míg legfőbb ellenfele, a PNL-s Cosmin Maier 1874-et szerzett a polgármester-választáson.

Kisbácsban 29 százalék körüli a magyarok aránya, legalábbis a legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint. A lakosság száma az akkori adatok szerint meghaladja a tízezret, de az utóbbi években a községbeli erőteljes ingatlanfejlesztések miatt jelentősen nőtt az ott lakók száma is.

2012-ben az RMDSZ jelöltjének 5 szavazat hiányzott, hogy megnyerje a polgármesteri tisztséget, 2016-ban a magyar szervezet nem is indított jelöltet, nagyon prózai okból: nem találtak olyan embert, aki vállalta volna az indulást. Akkor a helyi RMDSZ beállt a PNL mögé és az akkor is induló Cosmin Maiert támogatta.

Négy évvel ezelőtt a PSD listáján feltűnt egy magyar név is, a Balázs Jánosé. Miután a szociáldemokraták jelöltje, Ioan Florin Mureşan megnyerte a polgármester-választást, Balázs lett az egyik alpolgármestere a községnek.

Csakhogy időközben Mureşan bajba került, a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg az esetében, ezért a Kolozs megyei prefektus 2019-ben menesztette a polgármesteri tisztségből.

Hirdetés

Ekkor került képbe Balázs János, aki ügyvivő polgármesterként vette kézbe a község irányítását. Ő pedig az intrikus és szószátyár, a Facebookon igen aktív elődjével ellentétben nem sokat dumált, viszont elkezdett olyan dolgokat megvalósítani, amivel azonnal hatalmasra nőtt a kisbácsiak szemében. Például a községet Kolozsvárral összekötő főúton, ha nem is oldotta meg teljesen, de a sávok átfestésével és néhány közlekedési lámpa felszerelésével elérte, hogy a legendásan zsúfolt közúti forgalom jelentősen simább lett.

Közben a PSD-vel, amelynek listáján korábban tanácsosi mandátumot nyert, megromlott a kapcsolata, kizárták a pártból, így lehetett aztán az RMDSZ polgármesterjelöltje.

A számokból egyértelmű, hogy a rá szavazó kisbácsiak (magyarok, románok, cigányok egyaránt) nem a pártot, hanem az embert választották, hiszen a Balázsra adott 2018 szavazathoz képest az RMDSZ tanácsosi listája jelentősen kevesebbet kapott, csak 1592-t.

Hirdetés