Maguk mohó szégyentelenek, tisztelt bírák!

Elmentek az alkotmánybíróságra, szégyentelenül csalva győzni fogtok, és a szemünkbe nevettek majd. De ez a fittyet hányás előbb-utóbb, valahogy véget fog érni.

Hirdetés
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Newsweek.ro oldalán megjelent cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Tisztázzuk: újságíróként én is jogosult lennék különleges nyugdíjra. Megtagadtam a beiratkozást abba a szervezetbe, amely ezt az alamizsnát kezeli. Egyetlen újságíróról sem tudok, aki lépéseket tett volna azért, hogy különleges nyugdíjat kapjon. Ellenkezőleg, mindnyájan elleneztük a törvénybe iktatását.

Így aztán úgy hiszem, van erkölcsi jogom azt mondani mindazoknak a bíróknak, akik különleges nyugdíjuk védelmében törvénysértő sztrájkokat indítottak, hogy teljesen híján vannak a tisztességnek. Amikor ők azt mondják nekünk, hogy

a különleges nyugdíjon áll vagy bukik a függetlenségük,

ezzel csak a bűnözőknek kacsintanak ki és azt sugallják nekik, hogy megvan az áruk: összeadjuk egy bíró vagy ügyész X évre szóló bérét és nyugdíját és megkapjuk a tarifát.

Azt hittem, hogy 2009 után többé nem fogjuk ezt a nevetséges cirkuszt látni. Azok számára, akik esetleg elfelejtették volna, felidézem, hogy abban az évben miért sztrájkoltak a tisztelt bírók és ügyészek, a büntetőügyes Mihail Vlasov szeretőjével, a CCR-s (Alkotmánybíróság – szerk.) Pivniceru asszonnyal az élen. A z említett bírák és ügyészek bizonyos pótlékok miatt beperelték az államot, és láss csodát, az ügyeiket tárgyaló bíró kollégáik igazat adtak nekik. Miféle pótlékokat kértek 2009-ben: neuropszichikai terhelés és szakmai titoktartás miatt, de volt még bölcsődei hozzájárulás, CASCO-biztosítás vagy napi egy liter tej – ilyesmik szerepeltek Laura Ştefan egyik 2009-es, a 22 folyóiratban megjelent cikkében. Az volt a balszerencséjük, hogy akkoriban tisztességes alkotmánybíróságunk volt, amely úgy döntött, hogy ez az egész katyvasz alkotmánysértő. Így aztán a bíró urak leálltak a munkával, amíg rá nem kényszerítették a kormányt – választási év volt –, hogy megadja nekik, amit akarnak.

Most más a helyzet, vagyis rosszabb: a PSD különleges nyugdíjakat adott nekik és az alkotmánybíróknak, így aztán világos, hogy Dorneanu úr

– havi 27 ezer lej bírói nyugdíj és nagyjából havi 6200 lej parlamenti képviselői nyugdíj –

tökéletesen egyetért majd azzal, hogy összeomlik a függetlenség, ha hozzányúlsz a kaszt kiváltságaihoz. Csapást mérsz a nyugdíjamra, csapást mérsz a jogállamiságra.

Hirdetés

Az persze nyilvánvaló, hogy ezt a kört meg fogják nyerni a tisztelt bírák és ügyészek. Az Alkotmánybíróság az ő oldalukon áll, a kormány és az ellenzék a választásokat lesi és – a Facebookon zajló frázispufogtatáson túlmenően – egyetlen számító politikusnak sincs kedve maga ellen fordítani a bírák és ügyészek teljes testületét.

Így aztán nekem, aki vagyok annyira hülye, hogy elutasítsam a különleges nyugdíjat,

nem marad más hátra, mint azt mondani nekik, hogy pofátlanok.

Igen, 2004-ben támogattam, hogy legyen nekik nagy fizetésük és nyugdíjuk. Tisztességesen nagy. De mára iszonyatos aberrációk alakultak ki, óriási semmibevétele ez az egyszerű polgárnak, akinek a havi nyugdíja átlagosan 1300 lej. Havi 77 ezer lejes nyugdíj egy ceauşiszta rezsim alatti börtönőrnek? Alig több mint 40 évesen nyugdíjba vonulni? Különleges nyugdíjat azoknak a trükkösöknek, akik alig néhány hónapot töltenek el az igazságszolgáltatásban? Most az adóhatóság által kizsigerelt talpasok felől érkező gyűlölethullám láttán a bírák és ügyészek a törvényhozást hibáztatják. Igen, persze! Mintha nem tudtátok és nem tetszett volna, amikor Ciordache (Florin Iordache – szerk.) és Livache (Liviu Dragnea – szerk.) megemelte a jövedelmeteket. Nyílt megvesztegetés! Ezért aztán, amíg mi a hidegben tüntettünk, mint a hülyék, csak egy maroknyi bíró és ügyész morgott, amikor a PSD lábbal tiporta az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Egy figyelmeztetés, ingyen, tisztelt bírák és ügyészek: ma óriási szakadékot ástok magatok és Románia 99 százaléka közé. Elmentek az alkotmánybíróságra, szégyentelenül csalva győzni fogtok, és a szemünkbe nevettek majd. De ez a fittyet hányás előbb-utóbb, valahogy véget fog érni.

Hirdetés