A fotó illusztráció. Forrás: Országos Hegyimentő Szolgálat.

Magányos hegymászó halt meg a Kelemen-havasokban

A hegy nyáron sem játék, télen viszont végképp ne vágjunk neki egyedül a meredeknek.

Hirdetés

Hegyet mászni jó edzés, jó szórakozás, jó alkalom a természetbúvárkodásra, egymás megismerésére. Ebben az is benne van, hogy hegyet mászni társaságban érdemes. És biztonságos(abb)! Akkor is, ha az ember tapasztalt hegymászó, esetleg profi alpinista. Sajnos így is bármikor becsúszhat egy végzetes hiba, amely tragédiába torkollhat, például Török Zsolt aradi hegymászó esetében, aki a Fogarasi-havasokban lelte halálát 2019-ben.

És ha a hegy nyáron nem játék, télvíz idején végképp nem az. Ha ránézünk az Országos Hegyimentő Szolgálat Facebook-oldalára, láthatjuk, egymás követik az arról szóló bejegyzések, hány tucat téli hegymászót kell lehozni a hegyről hetente a téli szezonban.

És sajnos vannak olyan esetek is, amikor már késő a mentés. Ez történt azzal a férfival is, aki szombaton egyedül vágott neki a hegynek a Kelemen-havasokban. Később nem válaszolt a telefonhívásokra, ezért riasztották a hegyimentőket, akik három megyéből, Marosból, Hargitából és Suceavából indultak el, hogy felleljék az elveszett hegymászót.

Sajnálatos módon csak a férfi holttestére akadtak rá, a 2021 méter magasságban levő meteorológiai állomás közelében.

A hegyimentők felhívják a túrázók figyelmét, hogy a magányos hegymászás teljes mértékben (meg)érthető passzió, de főleg alapos felkészülés nélkül, télvíz idején nagyon nem ajánlják senkinek. És ezzel messzemenően egyetértünk!

Hirdetés