Ma megtudhattuk azt is, hány ukrán menekült talált munkát eddig Romániában

A munkaügyi minisztérium adatai szerint egyre többen keresnek és találnak melót.

Hirdetés

Az országos határrendészet friss tájékoztatása szerint az orosz–ukrán háború február 24-ei kezdetétől az elmúlt éjfélig 412 017 ukrán állampolgár érkezett Romániába. Csak vasárnap folyamán 14 475-en lépték át a román határt, ez 14 százalékkal kevesebb az előző naphoz képest.

Míg a legtöbben elhagyják az ország területét, sokan itt próbálnak menedéket találni, mi több, a munkaügyi miniszter szerint több mint kétszázan már munkába is álltak. Marius Budăi hétfői közleménye szerint eddig 233 ukrán állampolgár talált munkát hivatalosan Romániában, legtöbben a termelői és a szolgáltatói szférában.

Mint arról beszámoltunk, pénteken a kormány jóváhagyta az ukrajnai menekülteket befogadó magánszemélyeknek nyújtott anyagi támogatást. Minden befogadott személy után napi 20 lejt kapnak az őt befogadó román állampolgárok, hogy ezzel az állam is hozzájáruljon valamicskét az étkeztetési költségekhez. A kormány továbbá számos vasúti, vízi és közúti tömegközlekedési eszközön is ingyenes utazást biztosít az orosz invázió elől menekülő ukránoknak.

Hirdetés