Lerohadt a mosógép? Bedöglött a hűtő? Csapjon le a roncsprogramban kínált támogatásokra!

Péntek reggeltől lehet igényelni a Környezetvédelmi Alap hozzájárulását a háztartási gépek cseréjéhez.

Hirdetés

Péntek reggel 10 órától rajtol a háztartási gépek roncsprogramjának első szakasza, amelyben mosógépekre, mosogatóképekre, hűtőszekrényekre és fagyasztókra lehet támogatást szerezni. Mivel a cél a környezetbarát gépek vásárlásának ösztönzése, természetesen az energiatakarékosabb gépek beszerzésére lehet csak támogatást (háztartási gépenként 400 lejt) kapni.

Fontos tudni, hogy ha részt akar venni a programban, felhasználói fiókot kell létrehoznia a Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapján, amit még csütörtök éjfélig tehet meg. Ha a program korábbi szakaszában már létrehozott ilyen fiókot, akkor nem kell újabbat létrehozni, használhatja a már meglévőt.

Az első szakasz június 30-ig, vagy a támogatási keret (összesen 25 millió lej) kimerüléséig tart.

A második, július 1–7. között zajló szakaszban laptopokra (500 lejes hozzájárulás) és táblagépekre (300 lejes támogatás) lehet értékjegyet szerezni; a támogatási keret 10 millió lej.

A harmadik szakasz július 8–14. között zajlik, és ruhaszárító gépekre (400 lej), légkondicionáló berendezésekre (400 lej), illetve porszívókra (200 lej) lehet támogatást igényelni. A támogatási keret ebben az esetben 15 millió lej.

Hirdetés

Az idei teljes költségvetés egyébként 100 millió lej, a maradék 50 millió lejt a program második, őszi fordulójában osztják ki az érdeklődőknek.

Érdemes tudni, hogy aki nem használja fel a most megszerzett értékjegyet, az idén már nem kaphat újabb támogatást ugyanabban a kategóriában. Az értékjegyek névre szólnak, nem lehet őket átruházni. A támogatások felhasználására 7 nap áll rendelkezésre.

Hirdetés