Fotó: Népszámlálás.ro

Lelassult a folyamat, a népszámlálás személyes lekérdezési szakaszát is meg kellett hosszabbítani

A rossz hír az, hogy a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben bizony elég nagy a lemaradás, ezt július 24-ig kellene behozni.

Hirdetés

Mint tudjuk, már a népszámlálás online része is rendesen akadozott, így ki kellett tolni a határidőt, és láss csodát: a személyes lekérdezési időszak sem fejeződik be július 17-én, hanem csak egy héttel később.

A halasztásról az Országos Statisztikai Intézet kedden hozott döntést, miután egyértelművé vált, hogy a folyamat úgy lelassult, hogy

gyakorlatilag esélytelen vasárnapig pontot tenni az összeírásra.

Közben a népszámlálás magyar kampányának koordinátorai közleményben jelezték: a határidő-hosszabbítás utolsó esélyt jelent a romániai magyar közösség számára, a cenzus eddigi adatai alapján ugyanis akár 100 ezer magyar is kimaradhat az összeírásból, ha jövő héten nem pörög fel a lekérdezés-válaszadás üteme. A Népszámlálás.ro arra is rámutat, hogy

a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben bizony elég nagy a lemaradás:

Kolozs megyében a lakosság 26 százalékát nem sikerült összeírni, míg Marosban és Szatmárban 20, Biharban 15, Hargitában 14, Szilágyban 13, Kovászna megyében pedig 12 százalékot kellene pótolni.

Aki eddig lemaradt a cenzusról, még mindig van két esélye, hogy bekerüljön a nyilvántartásba. Mint arról beszámoltunk, sok településen újra megnyitottak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatainkat. Ezen a linken érhető el az összeírópontok listája. Másrészt az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, ha még nem járt nálunk a számlálóbiztos. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

Hirdetés