Legszebb öröm a söröm – vallották sokan a pandémia idején (is) Romániában

A sörfogyasztás újabb rekordokat dönt az országban, annak ellenére, hogy egy jó ideig zárva voltak a kocsmák.

Hirdetés

A vártnál jobban alakult a romániai sörpiac elmúlt két éve, derül ki a KeysFin üzleti elemző cég friss analíziséből, mely megállapította: 2021-ben új rekordot dönt a söreladás. 2019 óta 5,2%-kal, 2010 óta pedig 51%-kal nőtt a sörgyártók éves forgalma.

Bár 2020-ban 1,6%-os visszaeséssel kellett szembenéznie a söriparnak, 2021-re visszatért a növekvő tendencia, így az előrejelzések szerint az árbevétel eléri a rekordnak számító 4,6 millió lejt (2019-ben a tíz hazai legnagyobb sörgyártó bevétele 4,5 millió lej volt, ami az eladás 99,6%-át jelenti).

A magyarázat egyszerű: a vendéglátó helyek járvány miatti kényszerbezárása után beindult az otthoni sörfogyasztás, majd jöttek a nyári lazítások, újra megteltek a teraszok, a fogyasztás mértéke pedig a megszokottnál magasabb maradt.

Az elemzésből kiderül, hogy az ágazatban összesen 4455 alkalmazott dolgozik, 89%-ukat ugyanaz a tíz sörvállalat foglalkoztatja. A piacot három külföldi tulajdonban lévő vállalat uralja, a kezükben összpontosul a romániai sörgyártás 86%-a (Ursus, Heineken, Bergenbier). Az elmúlt tíz évben egyébként 317%-kal nőtt a sörgyártással foglalkozó vállalatok száma – nem hiába éljük a kézműves sörfőzdék reneszánszát.

Hirdetés

A statisztikai intézet adatai szerint 2020-ban a romániai lakosság 6,5%-kal többet költött alkoholra, mint az előző évben. A sörfogyasztás 6 %-kal nőtt.

Az ipar tehát továbbra is fellendülőben van, ami jelentősen hozzájárul az ország gazdaságához.

Hirdetés