Leghamarabb január végén kezdődhet el az 5 és 11 év közötti gyermekek immunizálása

Új hírek a járványfrontról: fokozatosan csökken a napi esetszám, egyre kevesebb koronavírus-fertőzött szorul kórházi ellátásra is. A súlyos állapotban lévő fertőzöttek elsöprő többségének nincs oltási igazolványa.

Hirdetés

Többszöri halasztás után úgy tűnik, hogy január második felében végül elkezdődik a 5-11 év közötti gyerekek immunizálása – ezt Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora csütörtökön jelentette be, gyorsan hozzátéve, hogy ezt így tervezik, és elég jól haladnak az előkészületekkel is.

Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) által engedélyezett, az említett korosztály számára fejlesztett Pfizer-vakcinák várhatóan január elején érkeznek meg, ezeket a Pfizert alkalmazó oltóközpontoknak osztják szét, ott elő is készítik a terepet az 5-11 év közöttiek oltására, külön helyiséget biztosítva a számukra.

Újdonság még, hogy a gyerekeket a háziorvosi rendelőkben is be lehet majd oltatni, az online-platformot pedig már elő is készítették a jelentkezésekre. Nemrég jelent meg egy felmérés is a témában, amely azt mutatja: tízből nyolc szülőnek egyelőre esze ágában sincs beoltani az 5 és 11 év közötti gyermekét koronavírus ellen.

Közben fokozatosan csökken a napi esetszám: a stratégiai kommunikációs csoport friss közleménye szerint 812 új koronavírus-fertőzöttről számol be, és 84 újabb halálesetet is regisztráltak a fertőzöttek körében. Tovább csökkent az orvosi ellátásra szorulók száma is: 3482 beteget kórházban kezelnek, 600-an intenzív terápiás kezelést kapnak, s ami beszédes, hogy közülük alig 53 páciensnek van oltási igazolványa.

Hirdetés