Lassan, de haladnak: már Romániában is beoltottak kétmillió embert

Szerdán sikerült átlépni a küszöböt.

Hirdetés

Jó három hónappal a koronavírus elleni oltási kampány december 27-ei kezdete után újabb küszöböt lépett át Románia: elérte a kétmilliót azok száma, akik legalább egy oltást már megkaptak.

A hírt az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) tette közzé. Mint írták, szerdán reggel 10 órakor adták be a kétmilliomodik oltást.

A kétmillió beoltottból 1 050 694-en már mindkét oltást megkapták, vagyis ennyien vannak azok, akik már immunizálódtak, vagy jó úton vannak afelé, hogy a vakcinák által biztosított maximális mértékben immunisak legyenek a koronavírus-fertőzésre.

Legalábbis annak súlyos, kórházi kezelést igénylő formái ellen.

Mindez azt jelenti, hogy eddig összesen 3 050 742 oltást adtak be Romániában.

Az egymilliomodik embert – egy 80 éves nőt – március 3-án oltották be, vagyis azért látható, hogy sikerült fokozni az oltás tempóját.

És a tervek szerint még tovább növelik majd, miután április 6-ától az eddigi napi 60-ról 90-re növelik az egyes oltópontokon beoltottak számát, illetve újabb oltópontokat nyitnak.

Valamint beüzemelik a mozgó oltópontokat, illetve a tervek szerint akár drive through-jellegű oltópontokat is kialakítanak, vagyis olyanokat, amelyeken autóval kell keresztülhajtani, az oltószemélyzet pedig az autóban ülő utasoknak adja be a vakcinát.

Hirdetés

Mindehhez persze oltóanyag is szükséges. Mint megírtuk, a szerződések alapján Románia 3 339 120 vakcinadózist kap a következő hónapban, ebből több mint 160 ezret az amerikai Johnson & Johnson szállítana. Egy hónappal később már ötmillió adagot kap az ország – legalábbis a derűlátó illetékesek szerint.

Mint ismeretes, Romániában csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat alkalmazzák, a román illetékesek nem mernek szembe menni az Európai Bizottsággal, még akkor sem, ha a Brüsszel által megkötött szerződéseket a gyógyszergyártók folyamatosan megszegik, így az eredetileg beígértnél jóval kevesebb vakcinát szállítottak le a tagállamoknak.

Így Romániában

  • a Pfizer vakcináját használják, amelynek hatékonysága 95 százalékos,
  • a Modernát, amely 94,1 százalékos hatékonysággal véd a megbetegedés ellen,
  • valamint az AstraZeneca oltóanyagát, amely legalább 60 százalékos hatékonyságú védelmet biztosít.

Ezek mindegyikéből két oltás kell, amelyeket sorrendben három, négy, illetve nyolc hetes különbséggel adnak be a maximális hatékonyság érdekében.

Az EU-ban engedélyezték még a Johnson&Johnson oltóanyagát is, amely 67 százalékos védettséget biztosít, és nagy előnye, hogy csak egy dózis kell belőle.

Nagy hátránya viszont, hogy a gyártó legkorábban április 19-ére ígérte az első szállítmányt, amely ráadásul nem lesz valami nagy.

Egyébként Magyarország egy nappal korábban érte el a kétmillió beoltott polgárt – csakhogy, mivel fele akkora alakossága, ez 20 százalékos beoltottsági arányt jelent, míg Romániában a mostani kétmillió beoltottal csupán 10,3 százalékra nőtt a beoltottak aránya.

Hirdetés