Lassan, de biztosan csökken tovább a vírus terjedése: ismét száz alá esett az új esetek száma

Közben a lakosság közel 25 százaléka kapott legalább egy oltást, és kiderült ma az is, hogy melyek azok a városok, ahol a legjobban állnak ilyen szempontból.

Hirdetés

Jól sejtettük: a stratégiai kommunikációs csoport csütörtöki jelentése szerint már száz alá csökkent az új fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. Beszédes, hogy 17 509 PCR- és 9942 antigén gyorsteszt elvégzése is csak 87 új esetet hozott (szerdán 104-et, kedden 103-at). Az országos fertőzöttségi ráta továbbra is 0,11 ezrelék.

A friss nyilvántartásba 5 új, a koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset kerültbe, emellett 82 korábbi, ám a korábbi jelentésekből tévesen kimaradt halálesettel egészítette ki a keddi jelentést az országos közegészségügyi intézet (INSP) folyamatban lévő vizsgálata.

Tovább csökkent a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is: az új adatok szerint 944-en állandó orvosi ellátásban részesülnek, az intenzív terápiás osztályokon 186-an küzdenek a betegséggel. 2678-an otthon lábadoznak, 1228-an intézményes elkülönítésben.

A megyékre bontott fertőzöttségi nyilvántartás sem néz ki rosszul, Fehér és Prahova megye továbbra is vezeti a listát, de csak 0,2 ezrelékkel.

Hirdetés

Egyébként az ország lakosságának közel 25 százaléka kapott legalább egy oltást a kampány kezdete óta, a városok közül Bukarest áll a legjobban 45 százalékkal, de már Kolozsvár is 41 százalék fölött jár. A vakcinák iránti érdeklődés viszont tovább csökkent: a legutóbbi, szerdai jelentés szerint 24 óra alatt csak 32 325-en jelentkeztek oltásra, de csak 13 365-en kérték az első oltást.

Hirdetés