Lábon hordta ki a koronavírust, így nem szerepel az orvosi nyilvántartásban. Hogy kaphat így zöldigazolványt?

Az oltási kampány illetékese mindenkit képbe helyezett.

Hirdetés

Mint megírtuk, július elsejétől elérhetővé válik az Európai Unió tagállamai közötti utazás megkönnyítését szolgáló zöldigazolvány, amellyel birtokosa a védettségét igazolhatja a határon, ezzel elkerülheti a karantént.

Az igazolvány a koronavírus ellen beoltottaknak, a betegségen igazoltan átesetteknek, illetve azoknak jár, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Igen ám, de van egy negyedik kategória is: aki úgy esett át a koronavírus-fertőzésen, hogy erről nincs semmilyen hivatalos nyilvántartás, mivel vagy tünetmentesen, vagy csak enyhe tünetekkel vészelte át, és esze ágában sem volt teszteltetni magát vagy orvoshoz menni.

Ez nem kis csoport: Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora szerint

akár az ötszöröse is lehet az igazolt koronavírus-fertőzöttek számának.

Vagyis akár ötmillióan is lehetnek.

Így aztán fölmerül a kérdés: ők hogyan kaphatják meg az uniós védettségi igazolványt?

Nos, Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, az oltási kampány helyettes koordinátora elmondta: ők bizony nem élveznek semmilyen kedvezményt.

Mivel ugyanis nincs általánosan elfogadott, érvényes szabványeljárás a koronavírus elleni antitestek kimutatására, ez nem számít bele az uniós nyilvántartásba.

Hirdetés

Így az érintettek csak kétféle módon juthatnak zöldigazolványhoz: ha beoltatják magukat, vagy ha utazás előtt legtöbb 72 órával PCR-tesztet végeztet.

Ám sokkal jobban megéri beoltatni magukat: egyrészt mert ez ingyenes, másrészt valós és hosszú távú immunitást biztosít.

A PCR-teszt viszont drága, kellemetlen, és csupán egyszer használatos – ráadásul ha amíg a turista külföldön tartózkodik, az illető ország szigorúbb járványügyi besorolásba kerül, hazatéréskor karanténba kell vonulnia.

Beoltottként viszont nincs karanténkötelezettség.

Az oltás felvételét ráadásul az is megkönnyíti, hogy már a repülőtereken is elérhető, és egyre több helyszínen rendeznek majd be oltópontokat, ahol minimális várakozási idő után bárki megkaphatja a vaakcinát.

Vagyis: a legjobb megoldás, ha aki utazni akar, előtte beoltatja magát.

És az is, aki nem akar.

Hirdetés